Poljski tenorski dragulj Piotr Beczala u Lisinskom

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 24.3.2017. 16:43:52
Poljski tenorski dragulj Piotr Beczala u Lisinskom

Foto: HINA/ Lisinski/ ua

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u četvrtak, 30. ožujka, u svojem ciklusu "Lisinski Arioso" Poljaka Pjotra Beczalu, "najboljeg tenora na svijetu" koji će za zagrebačku publiku u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a izvesti dijelove i ulomke iz nekih od najpoznatijih svjetskih opernih arija.


Kako se ističe u najavi, tenorski dragulj suvremene svjetske operne elite u Lisinski dolazi ravno s najvećih svjetskih pozornica.

"Glas Piotra Beczale takav je da ga poželite okititi odlikovanjima. U usporedbi sa sjajem toga glasa, mnogi njegovi kolege lirski tenori, iz prošlosti i sadašnjosti, zvuče poput tinjajućih svijeća. Tim je riječima ugledni svjetski časopis Opera News 2015. godine obrazložio svoju odluku da velikog poljskog umjetnika proglasi najboljim tenorom na svijetu", stoji u najavi.

Međunarodna glazbena kritika Beczalu hvali kao jednog od najljepših opernih glasova današnjice, osvrćući se na njegove interpretacije glasovitih opera, poput Verdijeve "Krabuljni ples" ili Dvořakove "Rusalke", čije će arije izvoditi i u Zagrebu.

"Ne samo da je blistavom lirskom uvjerljivošću izveo i komične i romantične i tragične dijelove Verdijeva komada nego je Beczala kročio pozornicom odvažnim a istovremeno znatiželjnim korakom", piše Guardian, hvaleći, osim izvedbe Verdija i prekrasan, elegantni i strastveni tenor Princa u "Rusalki".

Njegovu iznimnu pjevačku kvalitetu potvrđuje i ovogodišnja nominacija u kategoriji Reader's Award (nagrada čitatelja prestižnog glazbenog časopisa Opera Magazine) na International Opera Awards.

Beczala će u Lisinskome nastupiti uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović, a publika će imati priliku doživjeti orkestralne ulomke i arije iz opera Guiseppea Verdija: "Krabuljni ples", "Luisa Miller", "Sicilijanske večernje" i "Aida".

Na programu će se naći i djela Giacoma Puccinija poput "Tosce" i "Vile", neizostavna opera Georgesa Bizeta "Carmen", opere Julesa Masseneta – "Werther" i "Thais", djelo Francesca Cilèe  - "Adriana Lecouvreur" i Antonína Dvořáka "Rusalka". 


(Hina)


Create Account