SO-DO orkestar u nedjelju navečer oduševio Sesvećane

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.4.2019. 16:31:56
SO-DO orkestar u nedjelju navečer oduševio Sesvećane

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Centar za kulturu NS Sesvete sinoć je bio domaćin Simfonijskom orkestru mladih SO DO centar Zagreb - El Sistema Hrvatska. Orkestar čine djeca i mladi svih uzrasta, iz svih dijelova grada i okolice ( i iz Sesveta), a okupljeni su ljubavlju prema glazbi i zajedničkom muziciranju. Projekt El sistema koji je originalno pokrenuto još davno u Venezueli, danas je prisutan u 65 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Predstavio ga je  Ricardo Lique koji je El- sistemu i doveo u Hrvatsku. Za one kojima to ime i prezime nije poznato, radi se o akademskom glazbeniku, članu simfonijskog orkestra HRT-a, međutim daleko je poznatiji kao pjevač naše vrlo popularne grupe Cubismo.


Posjetiteljima je prvo prikazan film koji je predstavio osnivača El sistema - Dr. José Antonio Abreu, koji je 1975. godine pokrenuo cijeli projekt. Potom je prikazan također kraći dokumentarni film o projektu El-sistema u Srebrenici gdje su prošlog ljeta zajednički svirali mladi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a željelo se pokazati kako glazbom nadići naciolane različitosti.


Potom su mladi glazbenici koji su činili cijeli simfonijski orkestar, izveli  pod ravnanjem Ante Sladoljeva nekoliko skladbi, klasike, ali i filmske glazbe.  Na kraju koncerta voditelja Centra za kulturu Narodnog sveučilišta Sesvete Aida Vidović Krilanović zahvalila je svim posjetiteljima i izrazila nadu da će uz dosadašnje pojedince još mnogi mladi Sesvećani doći u orkestar i živjeti zajedno glazbu.


Bilo je to predstavljanje orkestra koji potiče mlade za sudjelovanje u glazbi. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014.  godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad. 


 Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.


U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama. U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da  svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti.


Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:09:36

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account