Stjepan Hauser otvara 'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.10.2017. 16:49:53
Stjepan Hauser otvara 'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije

Foto: HINA /Zvonimir KUHTIĆ/

Novi 'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije donosi sedam vrhunskih crossover koncerata koji na zanimljiv i inovativan način spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim žanrovima, a otvorit će ga u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu slavni violončelist Stjepan Hauser, koji će uz Filharmoničare izvesti posebnu 'Off' koncertnu večer najavljenu kao "svemirska noć za duhovnu obnovu".


Novi koncertni ciklus čije se drugo izdanje održava pod krilaticom "Isključi probleme, uključi glazbu" te njegove istaknute goste najavio je u srijedu u Lisinskom ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Rekao je kako je izrazito ponosan što Filharmonija uz svoje redovite cikluse Crveni i Plavi može ponovno najaviti taj, ponešto drugačiji ciklus, kojemu i samo ime 'Off' govori kako se radi o nečemu novom i drugačijem. Riječ je o ciklusu crossover koncerata i projekata koji imaju snažnu bazu klasičnog programa, a opet izlaze iz forme klasičnih koncerata Zagrebačke filharmonije, pojasnio je.

Cilj je ciklusa prekoračiti stroge granice glazbenih žanrova i krenuti u susret novim generacijama publika, a njime Filharmonija želi napraviti jedan odmak od klasične glazbe, izvesti je iz njezinih tradicionalnih okvira i skrenuti 'off' putem, spajati je uz popularnu glazbu, jazz, kazališnu i filmsku, ali i pokazati sve mogućnosti orkestra Zagrebačke filharmonije.


Koncert "za dušu"

Sve varijacije najavljenog pokazat će ovogodišnji 'Off' ciklus od sedam koncerata na kojemu će prvi gost Filharmoničara u petak biti Stjepan Hauser, koji zajedno s Lukom Šulićem čini svjetski slavan violončelistički duo 2Cellos.

Hauser je izrazio veliko zadovoljstvo što će po prvi puta, s orkestrom s kojim je već surađivao kao 2Cellos u zagrebačkoj, beogradskoj i pulskoj areni, nastupiti sam na koncertu na kojemu će pokazati jednu svoju drugačiju, "spiritualnu stranu".

"Obično na koncertima pokazujem svoju divlju, rockersku stranu, a ovaj puta pokazat ću onu duhovnu, spiritualnu. Svirat ću najljepše melodije ikad napisane u povijesti. Smatram da je u današnjem svijetu zagađenom svakakvom glazbom to zbilja potrebno. Bit će to duhovna obnova kako za mene, tako i za publiku", rekao je Hauser.

Koncertom će ravnati austrijska dirigentica Elisabeth Fuchs, dugogodišnja suradnica zagrebačkih Filharmoničara, a Hauseru i orkestru u Dvorani Lisinski pridružit će se i niz prvorazrednih glazbenih gostiju: Djevojački zbor Zvjezdice, slovenska violinistica Lana Trotovšek i međunarodno priznati gitarist Petrit Çeku, kojeg je Hauser najavio kao "još jednog izvanzemaljca, čovjeka koji nije s ove planete".

"Bit će to jedna svemirska noć", poručio je glazbenik.

Program najavljen kao spoj "prekrasnog niza najpoznatijih klasičnih tema, od Bacha do Webbera" u prvome dijelu, te u drugom "najljepše glazbene romantike koju je uopće moguće zamisliti", donosi više poznatih filmskih tema, poput onih iz filmova "Forrest Gump" i "La La Land", te simfonijskih tema i velikih klasičnih hitova, od onih argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle do skladbi španjolskog kompozitora Joaquina Rodriga.


Amira Medunjanin, rock opera i Walt Disney

Sljedeći koncert 'Off' ciklusa bit će, 13. prosinca, "Božićni koncert" kojim će ravnati Ivan Hut, a kao gosti će uz Filharmoničare nastupiti Vokalni ansambl Husar & Tomčić.

Ciklus se nastavlja pridruživanjem Filharmoničara proslavi Kineske nove godine 9. veljače 2018., kada će uz orkestar nastupiti svestrani umjetnik Matej Meštrović te solisti koji u Zagreb za tu priliku dolaze iz Kine.

Slijedi, 2. ožujka iduće godine, izvedba rock opere "Jesus Christ Superstar" u prvoj službenoj suradnji Filharmoničara sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedijom, kojom će dirigirati Dinko Appelt, a nastupaju, među ostalima, Komedijine perjanice Đani Stipaničev, Renata Sabljak i Ervin Baučić.

'Off' ciklus Zagrebačke filharmonije ugostit će i "kraljicu sevdaha" Amiru Medunjanin, 16. ožujka 2018., kada će orkestrom ravnati Alan Bjelinski. U travnju iduće godine, s Filharmoničarima će u 'Off' ciklusu nastupiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i Djevojački zbor Zvjezdice u izvedbi "Carmine Burane" Carla Orffa.

Ciklus zatvaraju 13. travnja dva koncerta  "Čarobne glazbe Walta Disneya" pod ravnanjem Krešimira Batinića.

'Off' ciklus ostvaruje se u partnerstvu s G.A.D. produkcijom, čiji je direktor Vedran Galić istaknuo kako je ta suradnja s jedne strane izazov i zadovoljstvo, a s druge potvrda svega onoga što ta produkcijska tvrtka već godinama čini u prostoru kulture.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.2.2024. 13:44:50

Create Account