Svečano otvoren 29. Muzički biennale Zagreb

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 23.4.2017. 13:44:31
Svečano otvoren 29. Muzički biennale Zagreb

Foto: HINA / MPR / ml

Izvedbom fantastične opere "Klothó" poljske skladateljice Martyne Kosecke u izvedbi ansambla i solista Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u subotu je svečano otvoren 29. Muzički biennale Zagreb.


Međunarodni festival suvremene glazbe koji ove godine do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih kulturnih lokacija donosi raznoliki program od preko 30 događanja otvorila je pobjednica biennalskog natjecanja "5-Minute Opera Competition" 28. MBZ-a, a izvedba cjelovečernje opere na otvaranju ovogodišnjeg MBZ-a njezina je nagrada.

Riječ je o fantastičnoj operi u jednom činu čija je Kosecka autorica glazbe, ali i libreta koji objedinjuje elemente iz nekoliko bajki i priča, među kojima su i one hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Ove godine zemlja partner festivala je Poljska, pa je tako i ostatak autorskog tima iz Poljske; redatelj Krzystof Cicheński, kostimografkinja/scenografkinja Julia Kosek, te oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic.

Operom je na otvorenju dirigirao maestro Berislav Šipuš, a nakon prve biennalske izvedbe, "Klothó" će se izvesti u Budimpešti te u HNK-u Rijeka.


Festival u potpunosti posvećen Novoj glazbi – uključujući "klasike" suvremene glazbe kao i nove generacije skladatelja iz cijeloga svijeta - Muzički biennale Zagreb održava se svakog travnja neparnih godina u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Svojim programima MBZ teži obuhvaćanju najraznovrsnijih projekata, od simfonijskih orkestara i komornih ansambala, eksperimentalnog glazbenog teatra, suvremenog plesa, jazza, elektronike pa sve do alternativne glazbene scene, želeći Zagreb na nekoliko festivalskih dana koncem mjeseca travnja transformirati u centar kulture i umjetnosti kojem gravitiraju skladatelji, glazbeni kritičari, najbolji izvođači i ljubitelji suvremene glazbe šire regije i Europe.

U svrhu odgajanja nove publike i poticanja kreativnosti među mladima, velika je pozornost ovogodišnjeg programa na programima za djecu i mlade, pa je tako svečanom otvaranju prethodilo tzv. Veliko otvorenje za malene izvedbom dječje lutkarske predstave "Žabica kraljica" u Zagrebačkom kazalištu lutaka za koju je glazbu napisala mlada hrvatska skladateljica Sara Glojnarić.

Poznatom bajkovitom motivu preobrazbe žabe u kraljevića svojom je režijom život udahnuo Rene Medvešek.

"Sjajnu umjetničku kombinaciju pratio je ansambl koji čine sjajni glazbenici okupljeni iz različitih glazbeničkih konstelacija, uz rezidencijalni lutkarski ansambl", priopćili su organizatori.


Prvi dan biennala završio je video-operom talijanskog skladatelja Fausta Romitellija "An Index of Metals" u izvedbi Cantus ansambla. U Romitellijevu konceptu zvuk i svjetlo postaju dio cjeline kroz procese u kojima se boja zvuka i slike koriste kao elementi jedinstvena kontinuuma.

"Istaknuti talijanski skladatelj Fausto Romitelli u svom je posljednjem djelu rabio niz različitih medija kako bi dobio neočekivan i moćan zvučni spoj, a za sobom je ostavio glazbeno i vizualno impresivno djelo. Riječ je o nadahnutom spoju kazališnih, instrumentalnih i elektroničkih elemenata koji iziskuje potpuno uranjanje i glazbenika i tehničkih suradnika", ističu iz HDS-a. 


Za biennalsku izvedbu Romitellijeva Indexa, predvodnici hrvatske suvremeno-glazbene scene, članovi Cantus Ansambla, osnovanog upravo u sklopu MBZ-a prije 15 godina, nastupili su u Zagrebačkom kazalištu mladih pod ravnanjem gostujućeg dirigenta Adriana Martinollija, a kao solistica i interpretkinja nastupila je sopranistica Marta Schwaiger.

"Ulazak u svijet 29. Muzičkog biennala Zagreb bio je uzbudljiv, nov i bajkovit. Glazbeno-scenska uprizorenja suvremenog čitanja drevnih priča bila su mamac za mlade znatiželjnike, ali i poziv odraslima, spremnima za iznenađenja, na upoznavanje nekih novih-starih bajkovitih svjetova", poručuje HDS.


Festival se nastavlja u nedjelju razgovorima s autorskim timovima opere "Klothó" i "Žabice kraljice", a večernji program donosi u Zagrebačkom kazalištu mladih nastup francuskog ansambla Intercontemporain, jednog od bisera ovogodišnjeg programa. Ansambl, osnovan 1976. a danas 'rezident' Pariške filharmonije gdje više od 30 glazbenika dijeli strast prema suvremenoj glazbi, predstavit će zagrebačkoj publici ponajbolje od europske suvremene scene.

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb dostupan je na poveznici na www.mbz.hr.


(Hina)


Create Account