Vatra akustik/elektrik u Tvornici kulture

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 13.5.2017. 10:30:48
Vatra akustik/elektrik u Tvornici kulture

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U godini u kojoj slavi svoj 18. rođendan, virovitički rock sastav Vatra nastupit će u petak i subotu 19. i 20. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture i po prvi puta u karijeri u istom prostoru u dva dana održati dva različita koncerta s različitim set listama pjesama.


Kako se ističe u najavi, nakon izuzetno uspješnog koncerta karijere prošle godine u rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na kojemu se predstavila u akustičnom ruhu, jedna od najvećih domaćih rock atrakcija vraća se nakon tri godine u klupski prostor Tvornice.

U godini kada bend postaje punoljetan, glazbenici koji su već s prvim albumom "Između nas" (1999.) osvojili srca publike, osobito oduševivši svojim nastupima uživo, odlučili su se na novi izazov u klupskom okruženju Tvornice, gdje su prije tri godine obilježili vrhunac svoje dotadašnje karijere rasprodanim koncertom.

"Dvodnevno druženje s dva potpuno različita programa u Tvornici kulture za nas je novi izazov, nova igra, nova ekspedicija na kojoj planiramo proslaviti 18. rođendan Vatre, uživajući u društvu naše vjerne publike", poručio je frontmen Ivan Dečak.


Posebnost je nastupa u Tvornici u tome što će jedan od njih, onaj u petak 19. svibnja, biti posve akustičan, uz glazbene goste i bend pojačan gudačima, perkusijama, brass sekcijom, a na njemu će Vatra uživo predstaviti novi akustični album "Akustik u Lisinskom".

Album je snimljen na prošlogodišnjem koncertu u Lisinskom gdje je bend publici predstavio niz svojih hitova u potpuno novim aranžmanima, poput aktualnog singla "Gorim (akustik)", koji je već našao mjesto među deset najemitiranijih pjesama na HR Top40 listi.

Album izlazi na dan prvog koncerta u petak 19. svibnja, gdje će se moći i kupiti, a kao svojevrsna najava za koncert, već je u petak 12. svibnja izašao premijerno na Deezeru.

"Drugi dan, 20. svibnja, rezerviran je za Vatru 'na struju'! Očekuje nas žestoki rock koncert na kojem će bend uz svoje poznate uspješnice po prvi puta uživo izvesti i neke od pjesama koje upravo sprema za budući studijski album", stoji u najavi.


Rock skupina Vatra poznata je kao jedan od najzanimljivijih domaćih koncertnih izvođača, s dosad objavljenih osam albuma s nizom singlova uvrštenih u ljestvice najslušanijih i najemitiranijih na nacionalnim i regionalnim Top listama.

Već prvim albumom "Između nas" (1999.) bend je zaslužio nominaciju za novinarsku nagradu Crni mačak u kategoriji nade godine, koju je "Anđeo s greškom" (2002.) producentu Denykenu i donio, za produkciju, priskrbivši Vatri širu pozornost publike, što je kulminiralo pozivom da nastupi kao specijalni gost na koncertu grupe Simple Minds u Zagrebu.

Slijedi "Prekid programa" (2004.), a pjesmama "Anđeo s greškom", "Gorim", "Privremeno nedostupan", "Unutra - van" i "Alkohol", Vatra zasjeda na prva mjesta nacionalnih TV i radijskih top ljestvica, dok se spot za pjesmu "Privremeno nedostupan" (režijia Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. 

Album "Aritmija" (2006.) nominiran je za nagradu Porin u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena najuzbudljivijim trenutkom te diskografske nagrade.

Godine 2008. objavljen je "Sputnik", peti album Vatre, na kojem band radi značajni zaokret u zvuku, a koji je već po objavljivanju dobio hvalospjeve glazbenih kritičara i publike. Koncem 2009. Fender korpodacija Vatru je proglasila Rock bendom godine.

Šesti studijski album "Ima li budnih" objavljen je u listopadu 2011., za koji je 2012. Vatra na diskografskoj nagradi Porinu nominirana u tri kategorije, za Hit godine (''Tremolo''), Rock album godine i, osvojenu, za Najbolju vokalnu suradnju (''Tremolo'' feat. Damir Urban). Slijedi EP album "VT" (2013.), koji 2014. osvaja nagradu Porin u kategoriji Najbolji alternativni album, te dobija nominaciju za prestižnu MTV nagradu "Best Adria Act".

Album "Zmajevi na vjetru" snimljen je 2015. i najavljen singlom "Tango", koji ubrzo zauzima prva mjesta nacionalnih i regionalnih Top lista, te u Hrvatskoj postaje najemitiraniji domaći singl s 26 tjedana provedenih na prvom mjestu HR TOP 40 (nacionalne top liste singlova).


Novi album Vatre ponovno izlazi u izdanju Dallas Recordsa.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2023. 11:17:49

Create Account