Veliki rođendan Hrvatskog komornog ansambla u Zagrebu, Beču i Salzburgu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.2.2018. 21:36:47
Veliki rođendan Hrvatskog komornog ansambla u Zagrebu, Beču i Salzburgu

Foto: screenshot HTV

U utorak u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), danas u srijedu u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina, a već u sutra u četvrtak u salzburškom Mozarteumu - trima ekskluzivnim koncertima Hrvatski komorni orkestar obilježava 30 godina rada.


U dupkom punom HGZ-u, baš kao i sinoć, publici se orkestar predstavio prvi put 1988. godine. Slijedila su tri desetljeća uspješnog koncertiranja, nastupi u najpoznatijim domaćim i stranim dvoranama te suradnja s uglednim glazbenicima.


Začudit ćete se, ali kroz orkestar je prošlo više od 600 umjetnika – i solista i dirigenata, a praizveli smo 60-ak domaćih skladbi,  ponosno ističe utemeljitelj i direktor Hrvatskog komornog orkestra Anđelko Ramušćak.


Snažne ih uspomene vežu i za početak Domovinskog rata, kad je orkestar organizirao dvanaest koncerata mira i nade u gradovima u neprijateljskom okruženju - od Petrinje do Vukovara. Nastupali smo i u bogomoljama - i u katoličkim i u pravoslavnim crkvama,  prisjeća se violinist i tajnik Hrvatskog komornog orkestra Marijan Modrušan.


Poticanje zanimanja za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo njihov je trajni cilj. U prošloj su sezoni ostvarili povijesnu praizvedbu prve opere Blagoja Berse Jelka, a ove sezone izveli su i Bersinu simfonijsku poemu Smrt dvorske lude napisanu godine 1903. U suradnji sa zborom Cantores sancti Marci izvode u Hrvatskoj i Austriji velebni Mozartov Requiem u d-molu.


Nastupi se odvijaju pod budnim okom novog šefa dirigenta. Htjeli smo u ovoj obljetničkoj godini napraviti nešto veliko i uspješno. I evo nas ovdje gdje jesmo - pred turneju u Austriji,  kaže šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra Miran Vaupotić.


U projektu ponovno sudjeluje niz darovitih glazbenika iz Armenije, Španjolske, Austrije i Koreje. Važno mi je uživati dok sviram. Svi su tako srdačni i ljubazni i zaista sam sretna što mogu svirati s njima,  komentira violončelistica Youngeun Kim.


Hrvatski komorni orkestar i u jubilarnoj godini potvrdio je svoju nezaobilaznu ulogu u našoj glazbenoj kulturi.


Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2021. 21:28:09

Create Account