Vrhunski bečki glazbenici u Lisinskom izvode "Muku po Ivanu"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.4.2017. 17:25:24
Vrhunski bečki glazbenici u Lisinskom izvode "Muku po Ivanu"

Foto: Wikipedija

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u četvrtak 13. travnja istaknute bečke glazbene umjetnike, Zbor Arnold Schönberg i ansambl vrhunskih međunarodnih solista WISE, koji će pod dirigentskom palicom maestra Erwina Ortnera za zagrebačku publiku izvesti uskrsno remek-djelo Johanna Sebastiana Bacha "Muke po Ivanu".


"Muka po Ivanu" Johanna Sebastiana Bacha jedna je od najljepših sakralnih skladbi svog vremena te je neizostavan dio uskršnjeg repertoara svih većih europskih koncertnih dvorana i opernih kuća.

Kako se ističe u najavi, riječ je o starijoj od dvije u cijelosti sačuvane muke velikog njemačkog skladatelja: napisana je tijekom Bachove prve godine rada u Leipzigu te premijerno izvedena 7. travnja 1724., na Veliki petak u crkvi sv. Nikole.

"Priču o Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak izlažu četiri biblijske osobe, Evanđelist, Isus, Petar i Pilat, uz vjerojatno najljepše zborske motete i solo arije. Slijedi Isusov put, od smrti na križu do trenutka polaganja njegova mrtvog tijela u grob", stoji u najavi.

Na koncertu u Zagrebu nastupit će mladi solisti koji ostvaruju međunarodne uspjehe u opernim i koncertnim kućama diljem svijeta, David Jagodic, Matija Meić, Cigdem Soyarslan, Flaka Goranci, Angelo Pollak i Stefan Hadžić, te iskusni dirigent Erwin Ortner, redoviti profesor na Bečkoj akademiji i dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, među kojima je i Grammy za zborsku glazbu, koju je osvojio sa svojim Zborom Arnold Schönberg.

Pod ravnanjem maestra Ortnera nastupit će i ansambl vrhunskih međunarodnih solista WISE Consort (Wien Internation Soloist Ensemble), ansambl za staru glazbu, svojevrsna "zvijezda u usponu" među takvim ansamblima koji čine mladi, međunarodno nagrađeni solisti, a predvodi ih hrvatska violinistica Andrea Nikolić.

"Bit će to jedinstveni koncert u izvedbi prestižnih bečkih glazbenika koji će ovoga Uskrsa postaviti Zagreb na kartu europskih kulturnih prijestolnica te Zagrepčanima pružiti nezaboravan Uskrs", poručuje se u najavi.


(Hina)


Create Account