Hrvatsko-Francuska veza usred Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.9.2020. 17:12:29
Hrvatsko-Francuska veza usred Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U Muzeju Prigorja u petak navečer otvorena je izložba eminentnih umjetnika Nevenka Arbanas i Krunoslava Jakobovića Hrvatsko-Francuska veza.



Doajenka hrvatske grafike i profesorica na Likovnoj akademiji u Zagrebu ili kako je neki zovu, prva dama hrvatske grafike Nevenka Arbanas izložila je svoje radove kojima društvo prave radovi njenog velikog prijatelja Krunoslava Jakobovića koji od 1966 godine živi i radi u Francuskoj. 


Ovu "Hrvatsko -Francusku vezu" otkrila je i dovela u sesvetski muzej kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek koja je održala o izložbi i autorima prigodno slovo (vrlo puno slova op.a.).

Uvodno pozdrav uputila je ravnateljica Muzeja Morena Želja Želle, a izložbu je u ime Gradskog ureda za kulturu otvorila Cvijeta Grijak. 


Uslijed vremenskih neprilika izložba nije mogla biti otvorena kao nekoliko dosadašnjih ispred Muzeja Prigorja, nego je otvorenje preseljeno u sam izložbeni prostor, a zbog epidemiološkog okvira, nije bilo moguće upriličiti otvorenje s posjetiteljima, nego je sve preseljeno u virtualnu digitalnu stvarnost, što će, ukoliko se nastavi aktualna epidemiološka situacija, postati pravilo. Nadajmo se ne zadugo, jer fizička pojavnost na izložbama ne može zamijeniti nikakvu elektroničku prisutnost. 


A upravo je pandemijska stvarnost  onemogućila nazočnost Krunoslava Jakobovića da od svog doma u Francuskoj dođe uživo na otvorenje izložbe, no bio je prisutan zahvaljujući upravo digitalnoj tehnologiji, odnosno danas već uobičajenom smartfonu putem kojeg se  preko zvučnika obratio nazočnima.  Virtualna nazočnost danas više nije strana i sve će više biti prakticirana, a što će omogućiti  za sada neslućene buduće poveznice prigodom ovakvih i sličnih događaja.


No, ovom prigodom ljubitelji umjetnosti i štovatelji navedenih umjetnika mogu odgođeno, kada im god to odgovara nazočiti otvorenju izložbe Hrvatsko-Francuska veza putem video zapisa koje možete pogledati ovdje ispod članka. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account