Izložba "Fantastična bića na spomenicima antičke Narone" u Klovićevim dvorima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.10.2017. 18:56:58
Izložba "Fantastična bića na spomenicima antičke Narone" u Klovićevim dvorima

Foto: HINA/ GKD

Izložba "Fantastična bića na spomenicima antičke Narone", koja prikazuje izbor arheoloških nalaza s prikazima mitoloških fantastičnih bića pronađenih na prostoru antičke Narone, otvara se u subotu u Galeriji Klovićevi dvori.


Svi izlošci imaju prikaze fantastičnih bića grčko-rimske mitologije, poput hipokampa i drugih morskih bića, Meduze, Pegaza, Kerbera, zloduha Harpije i grifona.


Izrađeni su od kamena, keramike, metala, kosti i staklene paste, a datiraju se u kasnorepublikansko i rimsko carsko razdoblje.


Riječ je o skulpturama (kipovi careva Augusta i Tiberija), reljefnim prikazima na nadgrobnim spomenicima, svjetiljkama, novcu, aplici, kozmetičkoj kutiji i gemi.


"Upravo ta raznovrsnost prikaza, različiti materijali te brojne namjene predmeta govore o svekolikoj prisutnosti mitoloških fantastičnih stvorenja u svakodnevici stanovnika antičke Narone", ističe se u najavi izložbe. 


Izložbu prate ilustracije i video projekcije fantastičnih bića te prigodni katalog.  


Većina predstavljenih spomenika je iz fundusa Arheološkog muzeja Narona u mjestu Vid kod Metkovića, gdje se istraživanja provode tijekom posljednjih stotinu i pedeset godina.  


Ondje pronađeni arheološki nalazi ukazuju da je taj antički grad imao dobre trgovačke veze, a bogati i vrijedni importirani predmeti govore o golemoj ekonomskoj moći stanovništva te snazi i važnosti za šire okruženje Narone kao trgovačkog središta.  


Uz nalaze iz Narone na zagrebačkoj izložbi predstavljaju se i oni koji se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu i Zadru. 


Dio ih potječe s arheoloških iskopavanja na Trasi vodovoda i Augusteuma te od privatnih donacija mještana, dok dio predstavljaju nalazi prikupljeni kao slučajni nalazi bez točnih podataka o mjestu nalaza.  


Izložba autora Tonija Glučine, nastala u organizaciji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori i Arheološkog muzeja Narona, ostaje otvorena do 12. studenoga.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Create Account