Izložba fotografija Čovjek & PoLaroid Roberta Gojevića otvorena u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.12.2018. 15:33:57
Izložba fotografija Čovjek & PoLaroid Roberta Gojevića otvorena u Galeriji Oblok

Foto: Galerija Oblok

U Galeriji Oblok u petak na večer otvorena je izložba fotografa Roberta Gojevića pod nazivom Čovjek & Polaroid.



Za digitalnu generaciju koja nije imala prilike u stvarnom životu susresti se s nepravilno rečenom analognom, bolje rečeno  kemijskom fotografijom, koja je gotovo dva stoljeća pronosila slikovne zapise svijetom, nerazumljiv je uopće termin - polaroid. Najkraće rečeno, nekad je nakon fotografiranja trebalo nešto vremena da se određenim kemijskim postupcima na fotografskom papiru dobije fotografska slika. Svojedobno je Polaroid uspio ostvariti instant fotografiju koja bi slikajući posebnim fotografskim aparatima istoimene kompanije za nekoliko sekundi nakon slikanja bila  iz isporučena.


Danas još postoji kemijska fotografija, još uvijek finija i suptilnija od grube digitalne koja tek procesnim zahvatima računala uspijeva doći do razine duše kemijske, ali ju još nije nadmašila. Danas se kemijskom fotografijom bave, vjerojatno, tek umjetnici i zaljubljenici u prošlost, a poneki, kao primjerice Gojević na životu drži legendarnu polaroid fotografiju. 


Na otvorenju izložbe posjetitelje je pozdravila voditeljica Obloka Anamarija Buturajac, a o fotografijama, izložbi i na posljetku autoru govorili su sam umjetnik Robert Gojević, viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić, te Mark Sink, fotograf iz Denvera, asistent Andyja Warhola koji se obratio putem video snimke.


Izložba se može razgledati do 11. siječnja 2019.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account