Izložba Frane Radaka Mala retrospektiva produžena je do 25. lipnja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.6.2021. 14:10:41
Izložba Frane Radaka Mala retrospektiva produžena je do 25. lipnja

Foto: Muzej Prigorja

Izložba koje je bila otvorena 27. svibnja, a trebala trajati do 18. lipnja, no produljena je još tjedan dana, do 25. lipnja.



Izložba se može razgledati do 25. lipnja 2020. godine uz ograničeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Osim fizički, može se razgledati i virtualno ovdje.


O autoru iz kuta kritičara:


Brojni autori naglašavaju kako im je sam stvaralački čin najvažniji pa i najdraži dio u čitavom umjetničkom radu; oni, dakle, procesu koji na svome kraju, kada je kompozicija dovršena, i nije uvijek tako jasno vidljiv - daju prednost. Štoviše, postoje i autori koji i u svojim gotovim djelima najradije prikazuju ogoljeli slikarski postupak što je jedna od veoma specifičnih odlika suvremene umjetnosti u odnosu na predmoderna razdoblja. Frane Radak je nedvojbeno izvrstan primjer takvoga slikara. To nipošto ne znači da je dojam nedovršenosti ono što ga obilježava; budući da sprovodi dosljednu stilizaciju motiva, a ne njihovu mimetički vjernu reprodukciju, Radak je u mogućnosti istaknuti strukturu, podcrtati svoj rukopis, rasporediti kolorističke akcente - sve likovne sastavnice izdvojiti i pritom ih okupiti u samosvojnu, prepoznatljivu cjelinu. Predan imanentno pikturalnim vrijednostima kao svojim stalnim preokupacijama, Frane Radak je ostvario dosljedan i homogen umjetnički korpus čija je glavna odlika brzopisno i jezgrovito, dugogodišnjom praksom ovjereno vrsno oblikovanje; njegovo je djelo nepretenciozno, doduše, u idejnom smislu, ali potpuno autorski svojstveno i samosvojno u kontekstu vremena i prostora. (Nikola Albaneže)






Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account