Izložba "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.7.2020. 11:56:20
Izložba "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena  u Muzeju Prigorja

Foto: Irena Vidošević

Vrlo zanimljiva izložba pod nazivom "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena je u petak navečer u Muzeju Prigorja. 



Prema preporukama za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i izložbenim prostorima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otvorenje je održano ispred zgrade Muzeja i ravnateljica Morena Želja Želle s nekoliko je prigodnih riječi najavila i otvorila 34. sezonu Galerije Kurija. Autorica stručne koncepcije izložbe Sanda Stanaćev Bajzek potom je nadahnuto govorila o tri naše autorice mlađe i srednje generacije - Mercedes Bratoš, Ivani Ožetski i Vesni Šantak koje su svoje radove predale na pažnju publici koja ih može razgledati u Muzeju Prigorja do 20. srpnja 2020. godine. 


Glavna atrakcija na otvorenju svakako je bila demonstracija Ivane Ožetski koja je izradila nekoliko slika uz pomoć generatora frekvencija i koloriranog pijeska otkrivajući nazočnima grafizam skriven u frekvencijama boja.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Iz proslova Sande Stanaćev Bajzek:


Izložbom u Muzeju Prigorja tri hrvatske vizualne umjetnice: Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Vesna Šantak, otkrivaju svoju stvaralačku frekvenciju, potičući nas da, izlažući se pozitivnom „zračenju“ njihove umjetnosti, otkrijemo vlastitu te se ukoliko je potrebno, namjestimo na onu višu i pozitivniju frekvenciju. Inspirirani radom, tj. ciklusom Ivane Ožetski simboličnog naziva „What is Your Frequency?“, predstavljamo recentne uratke ovih triju autorica pod okriljem teze kojom sama Ivana opisuje svoj rad: „ Sve oko nas uključujući i nas same energija je napravljena od valova različite dužine koji vibriraju na različitim frekvencijama, a naš mozak je prevoditelj i ima sposobnost interpretiranja frekvencija u ono što osjetilima percipiramo kao fizičku realnost. U tome nam nerijetko pomaže tehnologija (- i razne tehnike) kako bismo različite pojave sproveli u druge medije i time ih učinili vidljivima“.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account