Izložba "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.7.2020. 11:56:20
Izložba "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena  u Muzeju Prigorja

Foto: Irena Vidošević

Vrlo zanimljiva izložba pod nazivom "Koja je tvoja frekvencija?" otvorena je u petak navečer u Muzeju Prigorja. Prema preporukama za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i izložbenim prostorima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otvorenje je održano ispred zgrade Muzeja i ravnateljica Morena Želja Želle s nekoliko je prigodnih riječi najavila i otvorila 34. sezonu Galerije Kurija. Autorica stručne koncepcije izložbe Sanda Stanaćev Bajzek potom je nadahnuto govorila o tri naše autorice mlađe i srednje generacije - Mercedes Bratoš, Ivani Ožetski i Vesni Šantak koje su svoje radove predale na pažnju publici koja ih može razgledati u Muzeju Prigorja do 20. srpnja 2020. godine. 


Glavna atrakcija na otvorenju svakako je bila demonstracija Ivane Ožetski koja je izradila nekoliko slika uz pomoć generatora frekvencija i koloriranog pijeska otkrivajući nazočnima grafizam skriven u frekvencijama boja.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Iz proslova Sande Stanaćev Bajzek:


Izložbom u Muzeju Prigorja tri hrvatske vizualne umjetnice: Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Vesna Šantak, otkrivaju svoju stvaralačku frekvenciju, potičući nas da, izlažući se pozitivnom „zračenju“ njihove umjetnosti, otkrijemo vlastitu te se ukoliko je potrebno, namjestimo na onu višu i pozitivniju frekvenciju. Inspirirani radom, tj. ciklusom Ivane Ožetski simboličnog naziva „What is Your Frequency?“, predstavljamo recentne uratke ovih triju autorica pod okriljem teze kojom sama Ivana opisuje svoj rad: „ Sve oko nas uključujući i nas same energija je napravljena od valova različite dužine koji vibriraju na različitim frekvencijama, a naš mozak je prevoditelj i ima sposobnost interpretiranja frekvencija u ono što osjetilima percipiramo kao fizičku realnost. U tome nam nerijetko pomaže tehnologija (- i razne tehnike) kako bismo različite pojave sproveli u druge medije i time ih učinili vidljivima“.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account