Izložba "Unakrsno klikanje - Slavka Pavić i fotografi"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 6.7.2017. 9:57:44
Izložba "Unakrsno klikanje - Slavka Pavić i fotografi"

Foto: Ilustracija

Fotografska izložba "Unakrsno klikanje", svojevrstan hommage fotografkinji Slavki Pavić, fotografiji kao mediju i zanatu te fotografima kao njezinim tvorcima, zaljubljenicima i njegovateljima, otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Forum.


"Priča je to o poštovanju, simpatijama, solidarnosti i podršci koju Slavka desetljećima dosljedno gaji i dnevno iskazuje prema svojim kolegama, inducirajući pritom u njima ne manje intenzivne uzvratne emocije", ističe se u najavi izložbe.

Autorica je na izložbi predstavljena u dvostrukoj ulozi, kao autorica-snimateljica i kao predmet kolektivne pažnje i respekta te nadahnuće i omiljeni motiv.

Izložene fotografije ujedno svjedočanstva međusobnih susreta na različitim mjestima, velikim dijelom u raznim izložbenim prostorima, no i u drugim urbanim i ruralnim ambijentima, na klupskim izletima i putovanjima.

Kako se ističe, kada je autorica motiv fotografije značaj 'unakrsnog okidanja' kao da je dignut na potenciju. "Iako u prvi mah nema razlike u razlogu okidanja, ono zajedničko što se čita u fotografijama svih kolega koji nju snimaju naglašena je, čini se, primjesa istodobno fascinacije i raznježnosti njezinom pojavom jer, uz ugled koji ima kao klasik hrvatske fotografije, njezina sveprisutnost i znatiželja, mobilnost, aktivitet, vedrina i druželjubivost, neprestano otvorene oči i ruke koje kao da nikad ne ispuštaju kameru, atributi su koji ne mogu a da ne ostave dojam".

Uz dvadesetak autora različitih statusa, od amatera do afirmiranih fotografskih imena, izložba donosi kratke videozapise i jedan crtež njezina lika, djelo mlade dizajnerice Klasje Habjan.


Slavka Pavić (Jajce, 1927.) odrasla je u Daruvaru, a 1946. upisuje studij ekonomije u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti početkom pedesetih kada postaje i članicom Fotokluba Zagreb. Sedamdesetih sudjeluje u osnivanju Ženske sekcije Fotokloba.

Dosad je imala 25 samostalnih te sudjelovala na više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, osvojivši više od 90 različitih nagrada i priznanja.

Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.

Njezina izložba u Galeriji Forum može se razgledati do 31. srpnja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.4.2018. 23:07:28

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account