Izložbu o Vesni Parun u Muzeju Prigorja posjetite fizički ili virtualno

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.2.2021. 13:52:58
Izložbu o Vesni Parun u Muzeju Prigorja posjetite fizički ili virtualno

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja produžio je do 26. veljače izložbu  Balade Vesne Parun, a može se razgledati fizički ili virtualnim putem.Trajanje izložbe likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, produženo je do 26. veljače 2021. i može se pogledati u Muzeju Prigorja, a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.Zahvaljujući Branku Pejnoviću sačuvan je veći dio ostavštine Vesne Parun


Pripremajući malu sesvetsku izložbu o likovnom djelovanju pjesnikinje Vesne Parun upoznali smo i njenog višedesetljetnog pratitelja i prijatelja – pjesnika, recitatora i scenarista Branka Pejnovića. Upoznali smo ga, zanimljivo, u njegovu rodnom Slunju i na prelijepim Rastokama koje je interpretirao u svojim stihovima, te godinama uporno radio na njihovom očuvanju i prisutnosti u javnosti. Isto to već više od deset godina čini za opus i osobnost naše najveće pjesnikinje. 


Vesnu Parun je, prema Brankovim riječima iz scenarija za radio emisiju Suvišna, upoznao na potpuno neočekivanom mjestu – u Gradskom kupalištu na Kvaternikovom trgu u Zagrebu. On je bio još srednjoškolac, a ona poznata pjesnikinja. Nekoliko godina kasnije, kad se počeo baviti organiziranjem posjeta pjesnika zagrebačkim školama, njihovo druženje postalo je intenzivnije i tako je ostalo do pjesnikinjine smrti 2010. 


Pratio ju je na pjesničkim susretima, druženju s djecom , na putovanjima...Ostao je i njen vjerni posjetitelj tijekom bolesničkih dana, posebice onih u Stubičkim Toplicama, a koje su postale njena zadnja životna postaja. Zahvaljujući gospodinu Pejnoviću dobar dio njene ostavštine - rukopisa, korespondencije, fotografija i crteža iz stana u Dubravi predano je Hrvatskom državnom arhivu i tako ostalo na uvid svima nama istraživačima. 


No, u njegovoj kući u Slunju zadržalo se i petnaestak slika i primijenjenih radova Parunove, nekoliko fotografija i nagrada, a koje su otkupom uz pomoć financija Grada Zagreba danas završile u Muzeju Prigorja u Sesvetama koji pomoću njih počinje graditi malu memorijalnu baštinsku točku posvećenu nekadašnjoj stanovnici Sesveta - Vesni Parun. Branku Pejnoviću ostaje u posjedu njen Suncokret, jednostavan topao likovni prikaz cvijeta biljke koju je posebno voljela i nazivala je prosjakom Sunca. (Žarka Vujić)
Video: Muzej Prigorja

Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account