„Kolorističke impresije“ Olene Sokolovkse

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.9.2021. 11:41:53
„Kolorističke impresije“ Olene Sokolovkse

Foto: Stipe Renić i Marko Čolić

Izložba „Kolorističke impresije“ akademske slikarice Olene Sokolovkse otvorena je  u Galeriji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH  na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu.



Olena Sokolovksa diplomirala je na Akademiji likovne i primjenjene umjetnosti u Lavovu. Od godine 2005. živi u Zagrebu. Izlagala je na 17 samostalnih i 50 skupnih izložbi. Autorica je murala"Vrata života" u predvorju kliničkog bolničkog centra u Zagrebu u Petrovoj ulici. Članica je HDLU-a


"Slike Olene Sokolovske zapanjuju kromatskim valovima, slojevima nijansi, profinjenošću palete koja u svojoj okamenjenoj stalnosti sadrži gibanje i promjenjivost. Vješto korištenje nijansi dovodi do progovaranja šutnje, pokreta u slici. Akademska slikarica Olena Sokolovska obistinjuje prepoznavanje anatomije bića, uhvaćenog i zapečaćenog kistom umjetnice u trenutku impresije. 


Sadržajnost slika upravo je u njihovim kolorističkim mijenama, stvaranju sižea, dubini naracije kojom umjetnica progovara kroz slojeve ulja na platnu, priča zapečaćenih u viru prštećih svjetlosnih snopova. Zahvaljujući posebno zgusnutoj a istovremeno lepršavoj teksturi, slike se različito percipiraju ovisno o kutu gledanja." - piše među ostalog u katalogu za izložbu dr Darya Pavlešen. 


Na otvorenju izložbe Prof. Dr Vilko Žiljak jedan od autora infraed metode dvostruke slike koja se koristi u slikarstvu i u dizajnu rekao je da je Olena Sokolovska među 11 slikarica koje su naučile i primjenile tu metodu koju je u slikarstvu svijeta prva 2008. počela koristiti akademska slikarica Nada Žiljak.


Izložba se može pogledati do 23. 9. 2021.



Snimke: Stipe Renić, Marko Čolić


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account