Maske i Groteske Nade Žiljak

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.10.2019. 21:40:25
Maske i Groteske Nade Žiljak

Foto: Fotografija slike iz kataloga izložbe

Izložbe slika  Nade Žiljak "Maske, InfraRedArt" i Marije Delić- Suzak "Groteske" otvorene su u Galeriji Sveti Ivan Zelina i mogu se pogledati do 10. studenog 2019.  


 Nada Žiljak završila je likovnu akademiju u Zagrebu  1967. godine. 

Njeni radovi u slikarskim tehnikama: ulje na platnu i papiru, akrilik, crteži, akvareli, pasteli, grafika; suha igla, bakropis i linorez  nalaze se u svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Izlagala je na osamdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu.


Nada Žiljak je u slikarstvo uvela dualno stanje likovnog djela pod nazivom InfraredART.  Jedna slika se  može vidjeti s infracrvenom kamerom i nezavisna je od slike koja se vidi prostim okom. 


"Potreba za maskiranjem sugerira uplitanje u igru malih demona, zaziva tajnovita izobličenja i  izopačenja,  koja često za cilj imaju izazivanje erotskih fantazmi.    Maske Nade Žiljak govore upravo o tome. Zgodno je kako u svojim neobičnim obličjima i veličinama naviru iz svih kutova slike. Nema tu nekog reda i simetrije – iskaču u svojoj grotesknosti poput onih malih papirnatih čudovišta iz kutije.


Grotesknost ističu njihova tamno obojena 'lica', no efekt što ga te iscerene maske ostavljaju na gledatelja, cereći mu se direktno u lice, nije odbojnost. Naprotiv, maske Nade Žiljak su zavodljive, privlače nas, odvlače nas na kraju u zavodljivi svijet u kojem nismo sputani realnošću i okovima logičnog. Takav svijet biva, makar i na tren, beskrajno neodoljiv. 


Ta neodoljivost svjedoči o tome da je Nada Žiljak duboko intuitivno shvatila istinsko značenje maski i magijsku narav maskiranja. A 'govoreći' o maskama i o magijskoj naravi maskiranja, ta intuicija zapravo neizravno otkriva čovjekovu narav.- piše među ostalim u katalogu za izložbu Dora Kinert Bučan. 


Marija Delić-Suzak radila je kao nastavnik likovne kulture u Zagrebu, studirala je povijest umjetnosti i diplomirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u klasi profesora Mladena Veže. Od 1985. sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Zagrebu i inozemstvu.  

 

Groteske Marije Delić Suzak se oslanjaju na starogrčke mitove i srednjevjekovne fantastične iluminacije i ilustracije. Marija Delić Suzak od svojih je slikarskih početaka prepustila ruku podsvijesti i mašti ogrnuvši slikane groteske velom erotike. Ne određujući početnom motivu pravilo kompozicije, već naprotiv, prepuštajući bojama da vode i stvaraju ritam, na slikama Marije Delić Suzak događaju se fine modelacije ženske puti, raštrkani dijelovi tijela, metamorfoze u kojima surle i zmije proviruju kao ekscentrični pomaci u neprirodnost, istodobno kao duhovit izazov erotskim aluzijama.- piše među ostalim u katalogu za izložbu Branka Hlevnjak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.7.2020. 15:48:29

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account