Masline – dah Mediterana u galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.7.2018. 9:48:55
Masline – dah Mediterana u galeriji Kurija

Foto: Muzej Prigorja

Izložba slika Masline Roberta Budora otvorena je u četvrtak navečer u galeriji Kurija Muzeja Prigorja.



Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Morena Žellé.  Predstavljeno je šesnaest Budorovih crteža maslina, koje nas suočavaju s poznatim svijetom Mediterana, ovaj put viđenim jedinstvenim pogledom renomiranog hrvatskog umjetnika, koji je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Šime Perića i bio suradnikom Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Robert Budor, akademski slikar porijeklom iz Moravča dobitnik je i 1. nagrade Pasionske baštine za 2008. godinu. 

 

Evo što je Budoru napisao kustos Muzeja Prigorja, akd. Slikar Tomislav Dilber:


Maslene Ili motiv drvo masline


Robert Budor jedan od najboljih crtača na likovnoj sceni Hrvatske. Pripada generaciji koja je od eminentnih profesora Akademije likovne umjetnosti (Ljube Ivančića i Nikole Reisera) kao i plejade drugih profesora i mentora, naslijedila tradiciju  i duh.  Stoga je Robert Budor nositelj je te fine i elitističke podloge koja je prepoznatljiva u njegovom likovnom stvaralaštvu. On nije nametljiv, hvalisav ni laskav nego prirodan i pomalo umjetnički samozatajan. Fascinira me bogatstvo spontanog crtovlja njegovih crteža.. 


Normalno ne nesuvislo nego usmjerenog na određeno pojašnjenje i ciljanu razradu dotičnog detalja. Robert maksimalno koristi ogromno bogatstvo spontanih poteza linije da bi ih sve fokusirao na par minimalistički detalja.  Kao kostur nosilac detalja u ovom primjeru poslužio se motivom drveta masline ili par njih. Koloristički je na prvi pogled opskuran ali njegovim znalačkim poentiranjem poteza tuša u boji promatrajući u cjelini nameće se i bogatstvo kolorističkih partija u jednom šarmantnom i nježnom spletu njegove sveukupne cjeline crteža. Robert Budor je stilski vrlo čist i izrazito profinjen te smatram ovu njegovu izložbu jednim od uzornih primjera i u edukacijskom pristupu pogotovu mlađim uzrastima kao ogledni primjer „Kako se gradi i stvara jedno originalno djelo“.


Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 26. srpnja do 31. kolovoza 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account