Matija Bobek: Kao prvo – zagonetno drvo, izložba drvenih igračaka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2019. 11:56:45
Matija Bobek: Kao prvo – zagonetno drvo, izložba drvenih igračaka

Foto: Galerija Oblok

U Galeriji Oblok postavljena je izložba Matije Bobeka pod nazivom Kao prvo - zagonetno drvo.Izložbu prati edukativna radionica izrade drvenih igračaka koja je  održana jučer dopodne u dva termina od po 45 minuta na kojima su prisustvovali učenici 4. razreda Osnovne škole Luka i i druga djeca, od predškolskog uzrasta do 4. razreda.


Razmišljanja o dječjim igračkama u našem okolišu i o njihovom utjecaju na našu djecu i čitavi planet potakla su me da svoje zanimanje i iskustvo u razumijevanju djece te usvojene vještine ljubavi  prema drvetu pretočim u stvaranje konstruktivnih igračaka od drva i ostalih prirodnih elemenata pronađenih u okolišu. Kako je pedagogija za mene i strast i zanimanje, osmislio sam interaktivni i  ekološki održiv projekt koji sam počeo prezentirati preko radionica i izložbi pod nazivom Kao prvo – zagonetno drvo.


Kako volim životinje i biljke, a drvo nam daje kisik kojeg udišemo, zadnji sam period stvaranja posvetio izradi životinja i ljudi u pokretu. Ponukan masovnim izumiranjem vrsta i nepravilnim načinom ponašanja prema životinjama i ostalim živim bićima uopće, te užurbanim načinom življenja, pokret je onaj koji nas sve zajedno povezuje ne bi li došli do cilja. Hoće li pokret ići u dobrom ili lošem smjeru, te hoćemo li i kako doći do samog cilja, odlučujemo samo mi. No zasigurno jedna velika tajna leži u samom putovanju na koje se treba odlučiti i u njemu uživati. Ono može započeti već sada, u prirodnom okruženju i po zakonima majke prirode.

Matija Bobek

 

Matija Bobek rođen je u Varaždinu. Završio je Rudarsku i kemijsku školu u Varaždinu, smjer prehrambenog tehničara. 2012. godine diplomirao je na Višoj učiteljskoj školi u Čakovcu, na smjeru odgajatelj predškolske djece. S projektom Kao prvo – zagonetno drvo 2015. godine počinju izložbe i radionice za predškolsku i školsku djecu, prvo u Varaždinu, zatim u Čakovcu, Zagrebu i mnogim drugim hrvatskim gradovima. 2016. godine Matija je izradio nagradu za dramske umjetnike u obliku skulpture, koja se dodjeljuje u okviru Dana suvremenog plesa u Varaždinu. Sudjeluje na nacionalnom projektu Ministarstva kulture Ruksak pun kulture. Član je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika od 2017. godine.

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account