Matres week, održan i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.5.2019. 16:41:50
Matres week, održan i u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dvodnevno događanje vezano uz umjetničku keramiku Matres week održano je u petak i subotu u Sesvetama.Dobro jutro keramika, naziv je međunarodne umjetničke manifestacije moja se istovremeno održava u većini talijanskih gradova, te mogim europskim gradovima, uključujući i Zagreb odnosno Sesvete.


Buongiorno Ceramica (dobro jutro keramika), naziv je projekta kojeg organizira međunarodna umjetnička udruga keramičarki Pandora International, sa sjedištem u Italiji, a Matres Week je dio spomenutog projekta. U Hrvatskoj je održan pod vodstvom Sandre Ban, predsjednice organizacije Pandora Hrvatska.


Pokrovitelj Matres Weeka je AICC (Associazione Italiana Città della Ceramica) koji kroz projekt Buongiorno Ceramica teži promicanju i jačanju tradicionalne keramičke djelatnosti, stvaranjem međunarodne mreže gradova u kojima se povijesno razvila značajna keramička djelatnost. Na taj se način uspostavlja razmjena informacija među pojedinim zajednicama, aktivna suradnja u podržavanju aktivnosti keramičke tradicije i pomoć za bolje prepoznavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.


U Muzeju Prigorja izloženi su keramički predmeti tri naše umjetnice, Marine Blažek, Ljubice Lovfrenčić i Sandre Ban. 


"Keramika je trenutno među top medijima na umjetničkoj sceni, jer može biti slika, može biti dizajn, može biti uporabni predmet. Jako je fleksibilna i prilagodljiva drugim materijalima, primjerice drvu i metalu. Zovemo ga "Medij sedam elemenata", pa stoga nije nimalo čudno da ljudi jako pozitivno doživljavaju keramiku. Uostalom to je jedan od najstarijih medija u umjetnosti", rekla nam je predsjednica hrvatskog dijela Pandore, organizacije žena u keramici. 


Ovo se subotnje događanje u muzeju jako zgodno preklopilo s 18. svibnja, Međunarodnim danom muzeja, rekla nam je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle. "Muzej je proteklih dana organizirao mnoge radionice za djecu na koje su se odazvale mnoge sesvetske osnovne škole, a tema je bila keramika. Voditeljica tih radionica je bila upravo Marina Blažek. Ove je godine tema Međunarodnog dana muzeja bila Budućnost tradicije, a obzirom da je tradicija izrade keramike na ovim našim prostorima sjeverozapadne Hrvatske stara više od 7 tisuća godina mislim da smo upravo ovim događajem vezanim uz keramiku, te prikaz izrade keramike školskoj djeci uklopili se u osnovnu temu, tradicija i budućnost", izjavila je Želle.


Poseban, interaktivni sadržaj Matres Weeka bio je performans LIVING ART COLLECTIVE, koji se istovremeno održavao u Hrvatskoj, Brazilu, Italiji, Bugarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a osmislila ga je Sandra Ban. Umjesto ulaznice svaki posjetitelj muzeja uzeo je komadić gline, oblikovao ju u ruci, te na ulazu u Muzej ugradio ju na jedan pano kao svojevrsnu umjetničku instalaciju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2021. 13:23:43

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account