Muzej Prigorja najavljuje zanimljivu izložbu za početak srpnja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2020. 9:58:23
Muzej Prigorja najavljuje zanimljivu izložbu za početak srpnja

Foto: DV Vugrovec

"Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka", naziv je izložbe koje Muzej Prigorja u nastavcima najavljuje od ožujka ove godine zanimljivim napisima.


"Uz izložbu koje Vam sad već s velikom izvjesnošću mogu najaviti za 9. srpnja, preporučam i članak temu dječjih tradicijskih igračaka od neoblikovanog materijala ilustriran zajedničkim radovima odgojiteljice Davorke Obad i generacija djece iz Dječjeg vrtića Sesvete - PV Vugrovec", izjavio nam je PR suradnik muzeja Tomislav Mrčić.

"Tema igračaka, starih i suvremenih gotovo se idealno uklapa u ovo tranzicijsko razdoblje #ostanimoodgovorni, jer djetinjstvo u najvećoj mjeri izaziva toliko potrebne pozitivne emocije. Posebno bi nas radovalo da uspijemo prikupiti dosad nepoznate podatke o vidovečkoj zadruzi za proizvodnju drvenih igračaka, koje su 2009. godine uvrštene na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istina, kao - zagorske… No, upravo to je prilika da se i Prigorje stavi u kontekst", dopunio je ovaj svojevrsni poziv građanima na izložbu.

DJEČJE TRADICIJSKE IGRAČKE OD NEOBLIKOVANOG MATERIJALA: ZAJEDNIČKI RAD ODGOJITELJICE DAVORKE OBAD I GENERACIJA DJECE IZ DJEČJEG VRTIĆA SESVETE, PODRUČNI VRTIĆ VUGROVEC

Potičući dječju kreativnost i stvaralaštvo, kroz igru i korištenje različitog otpadnog materijala, nastale su ove neobične tradicijske igračke. Zagovarajući načelo održivog razvoja u Dječjem vrtiću Sesvete kao nositelju zelene zastave, igračke su u potpunosti izrađene od otpadnog materijala (različite kartonske i PVC ambalaže, tkanine) tehnikom kaširanja papira i ljepilom za drvo.


Po uzoru na hrvatske tradicionalne drvene igračke djeca su ih obojala osnovnim bojama (crvena, žuta, plava). Na prvi pogled vidljivo je kako prevladava crvena boja, a zanimljivo je kako se u narodu smatralo da ona štiti od uroka. Različiti jednostavni ukrasi iscrtani su bijelom i crnom bojom.


Torbice su djeca „tkala“ trakama tkanine uz pomoć odgajatelja na malim drvenim okvirima. Na ovaj način kod djece je Davorka Obad razvijala svijest o potrebi očuvanja hrvatske baštine i tradicije kao i svijest o korištenju otpadanih materijala kao važnih resursa.

Izbor ovih igračaka naći će se izložen uskoro u Muzeju Prigorja u sklopu najavljene izložbe Zbirka a ne zbrka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.11.2020. 17:33:58

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account