Muzej Prigorje poziva na "Triglav"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2018. 8:29:53
Muzej Prigorje poziva na "Triglav"

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U četvrtak navečer u Muzeju Prigorja otvorena je izložba slika Irene Gayatri Horvat pod nazivom "Triglav".



Svoj novi ciklus slika Irena Gayatri Horvat predstavila je sinoć u Muzeju Prigorja u Sesvetama. Nazvan po jednoj od izloženih slika, nastao je kao produkt promišljanja o staroslavenskoj kulturi i njezinoj sveprisutnosti u kulturnoj tradiciji i kršćanskoj nomenklaturi na našim područjima. Kao vodeći motiv Gayatri odabire stablo breze, pozivajući se na njegovu „svetost“, tj. atribucije mitskog i status koje je ovo drvo imalo u vjerskim obredima starih Slavena, predstavljajući ga kao sveto biće koje povezuje zemlju s nebom – materijalno s duhovnim. 


Na otvorenju nazočne je pozdravila ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle, a o izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek.


"Sama forma grafički je raščlanjena imputima linoreza koje autorica utiskuje u crvenu, odnosno plavu podlogu, gradeći kompoziciju jasnim ritmičkim  rezovima i crtačkim intervencijama trokutastih i kružnih oblika te znakom križa. Njima, upisujući ih u slike kao vječne, arhetipske božanske simbole  - boga Sunca, odnosno slavenskog Peruna ili Svetovida, ukazuje na njihovu istoznačnost i snažne utjecaje na kršćansku ikonografiju, napose u simbolima šesterokrakog križa (znak za Peruna i Isusa) ili  troglavog boga kao pandana sv. Trojstvu. Stoga Triglav iako aludira na najviši slovenski vrh ili naš dinarski Troglav, nije samo planina, već se u njemu s(ot)kriva Božje trojedinstvo, ali i čovjekovo - njegova Java, Nava i Prava", istaknula je uz ostalo Stanačev Bajzek.

 

Na samome otvorenju izvedena je skladba „Triglav“ za koju je riječi napisala autorica izložbe o kojoj još treba reći da je Hrvatica na doživotnom radu u Sloveniji (tamo se udala, ali vrlo često izlaže u Hrvatskoj). Tekst Irenine pjesme uglazbio je i odsvirao na otvorenju slovenski kompozitor Simom Skalar, a otpjevao Marko Mandir, bas Slovenskog narodnog kazališta Maribor.


Izložba će biti otvorena do 3. studenog, a može se razgledati radnim danom od 10 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account