Novi kulturni projekt u Vugrovcu, Tradicija u suvremenosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.5.2017. 22:51:04
Početak: 04.06.2017. 17:00
Novi kulturni projekt u Vugrovcu, Tradicija u suvremenosti

Foto: HULULK

Projekt „Tradicija u suvremenosti“ pogled je na tradiciju i kulturnu baštinu iz suvremenog rakursa, uz prisutnost ekoloških tema za kojima vizualne umjetnosti sve više posežu.

Prošle, 2016. godine realizirana je međunarodna izložba „Tradicija u suvremenom kontekstu“, koju su osmislile Nina Iris Bešlić i Sanda Stanaćev Bajzek, koja je svojim sadržajem i uspješnom realizacijom omogućila daljnju suradnju i potencijalni nastavak projekta i u 2017.  obogaćujući ga sudjelovanjem novih umjetnika i akcija.

Zanimljivost programa, koji leži u povezivanju urbane i ruralne sredine u kojima umjetnici stvaraju ili izlažu svoje radove, odlučili smo proširiti djelovanjem u suradnji s lokalnim eko-gospodarstvom u sklopu kojega bi se održavale predaktivnosti samog umjetničkog djelovanja, tzk. „Pastirske igre“ te „Šetnja prirodom“ koja počinje od eko-gospodarstva Jasna, a završava u Župnom dvoru Vugrovec( našem sjedištu), tijekom koje umjetnici obilaze zanimljive prirodne i kulturne lokalitete:

ostatke srednjovjekovne kapela sv. Benedikta na Bedeniku (13.st.), castrum Vuger“ -zemljano-drvena utvrdu na lokaciji iznad današnjeg Planinarskog doma (13.st.) u Vugrovcu Gornjem, crkvu sv. Mihalja (14.st.), župnu crkvu (18.st.),  Župni dvor (19.st.), koji su im ponuđeni za njihove kasnije umjetničke intervencije.

Mediji u kojima umjetnici stvaraju su Land art, Site specific & Instalacija na navedenim lokalitetima te tradicionalni i novi medij kojima će se predstavili umjetnici u zatvorenom, galerijskom prostoru. Novi medij kojim proširujemo projekt u 2017. jednodnevna je radionica izrade predmeta u tehnici rakua te realizacija primijenjenih, funkcionalnih instalacija i skulptura na gospodarstvu Jasna.

Galerijsko predstavljanje biti će upriličeno 4.lipnja, a rezervirano je za predstavljanje umjetnika kojima će uradak biti slika, video rad ili instalacija koja predviđa predstavljanje u unutarnjem prostoru. Početkom rujna 2017., dokumentirane fotografijom i videom, umjetničke realizacije biti će predstavljene na Gornjem gradu u sklopu „Ljeta na Strossu“ te u jednoj od zagrebačkih gornjogradskih galerija.

Sanda Stanaćev Bajzek



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2023. 20:52:06

Create Account