Otvorena izložba Čez vodu skoči, kopita ne smoči

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2020. 10:58:29
Otvorena izložba Čez vodu skoči, kopita ne smoči

Foto: Muzej Prigorja/Irena Vidošević

U Muzeju Prigorja u srijedu navečer otvorena je izložba slika koje su na istu temu slikala djeca i pripadnici treće životne dobi.




Dugi niz godina u Muzeju Prigorja pohranjen je vrlo vrijedan primjerak časopisa Kaj iz 1971. godine, koji je u cijelosti bio posvećen Sesvetskom prigorju. U njemu su zgodno bile napisane i zagonetke kojima su se u prošla vremena zabavljali ovdašnji stanovnici. Naravno, zagonetke su napisane kajkavskim jezikom u govoru mještana Sesvetskog prigorja. 


Prema tim poslovicama nastala je i ova izložba, a ideja je bila da nekoliko odabranih zagonetki posluži kao tema slika. Također namjera je bila spojiti mlade, polaznike Ostvarenja i građane treće životne dobi, u ovom slučaju štićenike doma za starije i nemoćne osobe Medimar Prigorje iz Ninske ulice u Sesvetama. Dakle na svaku zagonetku po jedan mladi i stariji umjetnik bili su u paru, iako zbog pandemijskih razloga fizički zatvoreni, svaki u svom prostoru i slikali su na temu zagonetki, te su kasnije slike sparene da se vidi kako je od njih tko vidio spomenutu zagonetku.


Rezultati su bili vrlo zanimljivi i oduševljavajući za sudionike ovog svojevrsnog umjetničkog eksperimenta. Voditeljica radionice Sanela Đurinec Raič također je prilikom prije izložbe održala svojevrsnu video konferenciju mladih umjetnika koji su svoje radove donijeli u prostore muzeja, te sudionika ove radionice u domu Medimar Prigorje. Tom je prigodom snimljen i video njihovog virtualnog susreta i upoznavanja, koji je potom emitiran na zidu muzeja tijekom održavanja izložbe. 


Ideju o oslikavanju zagonetki dala je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle, a provela ju je voditeljica Ostvarenja i ove radionice Sanela Đurinec Raič.


Bila je to vrlo zanimljiva ideja koja se može razgledati u prostoru Muzeja Prigorja. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account