Otvorena izložba fotografija "Croatian Rivers Tour"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 15.7.2017. 10:09:14
Otvorena izložba fotografija "Croatian Rivers Tour"

Foto: HINA/ Ante GUDELJ/ ik

Izložba fotografija "Croatian Rivers Tour" autora Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića otvorena je u petak navečer u galeriji PIKTO u Branimir centru kao završna aktivnost ovogodišnje akcije za očuvanje hrvatskih rijeka koju provodi Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).   


Četrdesetak izloženih fotografija prikazuju ovogodišnju akciju "Veslajmo za naše rijeke", koju je proveo WWF unutar svoje višegodišnje kampanje "Naše rijeke, naše blago!". WWF i partnerske hrvatske udruge i veslački klubovi te gradovi Varaždin, Karlovac, Delnice i Slunj u lipnju su organizirali spust po šest hrvatskih rijeka te obilazak rijeke Krupe na kojoj je zabranjeno veslanje s ciljem osvještavanja javnosti da su prirodne rijeke blago koje ne smijemo uništiti.

Više od 200 kajakaša proveli su tjedan dana veslajući Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom, te prošetali prekrasnim kanjonom izuzetno ugrožene Krupe koja je dio Parka prirode Velebit. Pokrenuta je i peticija za njezin spas, kojom se tu iznimnu rijeku želi očuvati u sadašnjem prirodnom stanju. Peticijom se od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zadarske županije traži donošenje odluka kojom će se kanjon Krupe očuvati i dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe. Peticija je do 22. srpnja aktivna na change.org te je dosad prikupila više od 2000 potpisa.


Izložbu fotografija "Croatian Rivers Tour" otvorila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije, uz premijerno prikazivanje promotivnog videa kampanje "Naše rijeke, naše blago!" Damjana Kolareka.

Popović Dujmović najavila je inicijativu da se Krupa izuzme iz svih planova gradnje hidroelektrana. "Uskoro ćemo peticiju predati u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i zahtijevati da se Krupa sačuva u svom izvornom obliku. Krupa je jedna od rijetkih rijeka koja je u vrlo dobrom stanju", istaknula je.

Naglasila je kako je 73 posto hrvatskih rijeka u dobrom i vrlo dobrom stanju te da takve trebaju i ostati.  


WWF je izložbom ujedno obilježio i petu obljetnicu "Dana Europske Amazone", odnosno pet godina od UNESCO-ovog proglašenja hrvatsko-mađarskog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. WWF se zalaže za proglašenje budućeg UNESCO-ovog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže kroz Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju, zbog iznimne prirodne vrijednosti te takozvane "Europske Amazone".

"UNESCO je prije pet godina proglasio hrvatski i mađarski dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a prošloga je mjeseca proglašen i dio u Srbiji. Slovenska nominacija upravo je u razmatranju, a austrijska je u postupku. Jednom kad će sve biti proglašeno, imat ćemo najveći prekogranični rezervat biosfere na svijetu", istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. 


Izložba "Croatian Rivers Tour" u galeriji PIKTO u Branimir centru ostaje otvorena do 4. kolovoza na zahtjev.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account