Otvorena izložba "Građanski vremeplov" Čedomila Grosa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.4.2018. 23:07:28
Otvorena izložba  "Građanski vremeplov" Čedomila Grosa

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U petak navečer u galeriji Kurija Muzej Prigorja Sesvete priredio je otvorenje izložbe fotografija našeg uglednog fotografa Čedomila Grosa.



Čedomil Gros je majstor fotografije i jedan od najistaknutijih izlagača Fotokluba Zagreb. Dobitnik je počasnih zvanja AFIAP i EFIAP koja dodjeljuje Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP). U Galeriji Kurija izlaže desetak portreta većih dimenzija, koji su snimljeni na zagrebačkim ulicama i trgovima, obično za vrijeme manifestacije Cest is d’ Best. 


Autor snima ljude obučene u starinsku, povijesnu odjeću pa među likovima susrećemo ljude iz plemstva, istaknute građane, zatim se tu pojavljuje poštar, policajac, prodavač pijeska… Ovjekovječeni akteri svojim izgledom i ponašanjem odudaraju od našeg doba i svjedoče o izgubljenoj spontanosti i jednostavnosti nekih prošlih vremena. U užurbanom svijetu pružaju nam univerzalnu poetsku metaforu slojevita značenja i visoke vizualne ljepote u kojoj se isprepliće dokumentaristička forma s impresionističkim detaljima. Na neusiljeni način autor nas podsjeća na činjenicu koliko nam se tehnologija uplela u živote.


Izložbi na otvorenju govorili su u ime Muzeja Jagoda Vondraček Mesar i Tomislav Dilber, dok je iz svog kuta umjetnički rad autora približila povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, koja je i autorica teksta za katalog izložbe. “Uhvaćeni u prolazu u različitim svjetlima dana, na ulici i bez studijskih pogodnosti, ti su portreti svojevrsna reportaža uličnog „vremeplova“, te odražavaju spontanost brzog fotografiranja, koja dolazi iz oba smjera: od fotografa i zamolbe za fotos i dobronamjernosti i brzog reagiranja /poziranja odabranog modela.”, rekla je Hlevnjak


Svi nazočni sinoćnjem otvorenju imali su sreće biti u društvu Slavke Pavić, doajena hrvatske fotografije koja je izložbu otvorila.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

Izložba je otvorena do 13. svibnja i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.





Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account