Otvorena izložba Nataše Milovančev "Promišljajući prostor"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.7.2018. 0:13:46
Otvorena izložba Nataše Milovančev "Promišljajući prostor"

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sinoć je u Muzeju Prigorja, Galerija Kurija, otvorena izložba jedne od najznačajnijih suvremenih makedonskih slikarica Nataše Milovančev.



Bila je to iznimna prilika, unatoč nešto manjem odazivu publike, zacijelo zbog početka godišnjih odmora, biti dijelom otvorenja ove izložbe, jer Milovančeva spada u sam vrh suvremenog makedonskog slikarstva. No, nije ova izložba  prvi hrvatski susret s tom akademskom slikaricom i profesoricom  na Arhitektonskom fakultetu u Skopju, Univerzitet “Sv. Kiril i Metodij“. Povjesničarka umjetnosti Sandra Stanačev Bajzek koja je ujedno predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) pozvala ju je prije nekoliko godina na likovnu koloniju koju je vodila u Vugrovcu od kada kreće poznantsvo koje se sada pretvorilo i u prijateljstvo, kako je rekla sama Stanačev Bajzek progovarajući kako i izložbi i autoričinim radovima, tako i o njihovom odnosu. 


Sama autorica ima, kako je rekla, svoj specifični stav prema prostoru kojeg smatra iluzijom, te ga kao takvog pokušava prenijeti vizualnim činom odnosno slikom. Podsjetila se kako je prije dvije godine svojim slikama već sudjelovala na izložbi u Muzeju Prigorja u sklopu grupne izložbe makedonskih slikarica pod nazivom Feminologija, no, ovog puta iznimno je sretna ovom u Hrvatskoj prvom samostalnom izložbom.


Ravnateljica muzeja Morena Želle istakla je da je postavljanje ove samostalne izložbe umjetnice iz Makedonije velika čast za Muzej Prigorja, te zahvalila svima koji su pomogli njeno ostvarenje.


Izložbu je uz sam Muzej Prigorja poduprlo i Makedonsko Ministarstvo kulture, a može se razgledati do 20. srpnja svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


O autorici

Rođena je 1967. godine u Skopju, Makedonija. Diplomirala je 1993.g. na Arhitektonskom fakultetu u Skopju, smjer projektiranje, a godine 1995. diplomira slikarstvo u klasi prof. Simona Semova na Fakultetu likovne umjetnosti također u Skopju, gdje 2003.g. završava i postdiplomski studij . Godine 1999. i 2005. boravi na studijskim usavršavanjima na Cite Internationale des Arts u Parizu. Osim slikarstva djeluje i kao kazališni slikar i grafički dizajner. Članica je Društva likovnih umjetnika Makedonije od 1994. godine. Radi kao docent na Institutu za povijest umjetnosti i arhitekture pri Arhitektonskom fakultetu u Skopju. Sudjelovala je na brojnim značajnim izložbama u svojoj zemlji, autorica je nekolicine scenografija i dobitnica triju nagrada za svoj umjetnički rad. Živi i radi u Skopju.



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account