Otvorena izložba Putujući kroz krug i kvadrat

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.8.2020. 12:14:10
 Otvorena izložba Putujući kroz krug i kvadrat

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U Muzeju Prigorja nakon duljeg vremena nova međunarodna izložba slika.



Nakon ljetne pauze Muzej Prigorja u okviru epidemioloških mjera nastavlja postavljanjem kvalitetnih izložbi. Ovaj put radi se o međunarodnoj izložbi naziva Putujući kroz krug i kvadrat dvoje autora, Makedonke Petre Jovanovske i Poljaka Krzysztofa Bartnika. 


Zbog epidemioloških razloga otvorenje izložbe upriličeno je u utorak navečer ispred ulaza i muzej, a izložba se mogla razgledati u grupama od po pet posjetitelja.


Nazočne je pozdravila ravnateljica muzeja Morena Želle, a o autorima i samoj izložbi govorila je povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek. Izložbu je otvorio u funkciji veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije Nazif Diaferi, a nazočnima su se kratko obratili i sami autori.


Petra Jovanovska je rođena u Češkoj gdje je završila gimnaziju, a u Skopju je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti. U Sesvetama (Odnosno Zagrebu i Hrvatskoj) predstavila se svojim likovnom serijom naziva "Jas i krug". Nagrađivana je mnogim uglednim međunarodnim nagradama.


Krzysztof Bartnik, poljski umjetnik, doktor likovnih znanosti, profesor je slikarskog odjeljenja na Institutu likovnih umjetnosti pri Fakultetu umjetnosti u Lubinu (Univerzitet Maria Curie-Sklodowska). Na izložbi u Hrvatsko - Zagrebu - Sesvetama predstavio se svojim istraživanjem kvadrata kao mikro kozmosa.


Izložbu zainteresirani ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do 4. rujna.


Dijelove otvorenja izložbe pogledajte u video zapisu.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account