Otvorena izložba skulptura Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.8.2017. 22:37:32
 Otvorena izložba skulptura Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

Foto: HINA/ Denis CERIĆ

 Izložba Ljubomira Stahova, koja predstavlja kiparsku dionicu bogatog stvaralaštva tog suvremenog hrvatskog umjetnika nastalu u proteklih skoro četrdeset godina, otvorena je u utorak u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.


Pod nazivom "Stahov - skulpture" izložba prvi put pokazuje umjetnikov cjelokupni kiparski opus koji, kako je na otvorenju rekao autor izložbe i njezina likovnog postava Milan Bešlić, ipak nije sasvim nepoznat.


"Stahov je često na svojim samostalnim i skupnim izložbama izlagao skuplture, no pri pripremi ove izložbe zalagao sam se da predstavimo upravo njegovo kiparsko djelo i otklonimo sve one vrijednosti po kojima ga se prepoznaje u slici i grafici", istaknuo je.


Bešlić je ocijenio kako izložba u Umjetničkom paviljonu zapravo nije retrospektivna, nego daje temeljni uvid u njegovo dugogodišnje kiparsko stvaralaštvo čije se vrijednosti isprepliću s onima u grafici, slici i crtežu.


"Jedna od njih je uporište u prirodi koje se prepoznaje u mnogim izloženim formama, a važna je i tematska dionica koja se referira na mitologiju", ustvrdio je.


Kao zajedničko izloženim radovima, nastalima u različitim materijalima, od bronce, kovanog varenog željeza, terakote do glazirane keramike i kroma, ističe okomicu koja "generira vitalnom energijom, a svoji ishodište ima u prirodi".


"Izložba podvlači vrijednosti Stahova kao suvremenog hrvatskog kipara koji će se sada moći bolje čitati i prepoznati", zaključio je Bešlić.


Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, je podsjetila kako je Ljubomir Stahov (1944.) završio sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti, a diplomirao je na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje je i predavao do umirovljenja 2014. godine.


Izložba se može razgledati do 17. rujna.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.9.2023. 11:43:38

Create Account