Otvorena izložba Stanka Bešlića „Nepoznato o poznatomu“

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.1.2018. 22:07:51
Otvorena izložba Stanka Bešlića „Nepoznato o poznatomu“

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U izložbenom prostoru Muzeja Prigorja u četvrtak navečer otvorena je izložba ilustracija, crteža i stripova Sesvećana Stanka Bešlića.



Autor koji umjetnički djeluje već dugi niz godina, sinoć je u Sesvetama postavio prvu samostalnu izložbu.  Stanko Bešlić živi i djeluje u Sesvetama, a publici se predstavio crtežima, kratkim stripovima i ilustracijama iz svoga bogatoga životnog opusa stripografija, mapa i ilustracija.


 Iako pripada među najcjenjenije hrvatske ilustratore, Bešlić je samostalno  izlagao vrlo malo gotovo nimalo, pa je ova njegova samostalna izložba bila izuzetna prigoda za potpunije upoznavanje autora.


No, njegov opus je prilično širok i brojan. Izdao je mnoge serijale, albume poput Bez milosti, Smibko, Dobro budi dobar, Ljubav je san, Strip danas, Zelena planeta, Otkrijte špijuna, Misuri, Kristina, Susret, Šaljivi stripovi od jedne strane, Susretanja, Događanja, Fantazije itd. 


"Nisam sklon izložbama, moji radovi objavljuju se ili su objavljeni u mnogobrojnim tiskovinama raznih vrsta, što je ustvari javni istup i to je ta moja filozofija ne izlaganja na izložbama nečega što je ionako javno dostupno", rekao je na otvorenju izložbe Bešlić, a koju su otvorili ravnateljica Morena Želle i kustos Tomislav Dilber. 


"Jedna mi je zgoda iz Stankove biografije osobito zanimljiva. Na frankfurtskom je sajmu knjiga imao priliku sresti strip scenarista, novinara i tvorca svjetski poznatih talijanskih stripova poput Alana Forda, ni manje ni više nego Maksa Bunkera (Luciano Secchi) što je kao kada bi slikar susreo Pabla Picassa", rekao je otvarajući izložbu Dilber aludirajući na idole koje svaki umjetnik bilo kojeg usmjerenja nosi u svojoj duši. 


Bilo je to po prvi puta u povijesti organiziranja likovnih izložbi da sesvetski muzej priredi izložbu stripa i ilustracija, a što je, prema samom autorovom priznanju, posljedica dugogodišnjeg nagovaranja njegova prijatelja još od mladih dana Tomislava Dilbera. 


Izložba ostaje otvorena do 9. veljače ove godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account