Otvorena izložba "Što žena radi kad ništa ne radi?"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.12.2018. 17:05:38
Otvorena izložba "Što žena radi kad ništa ne radi?"

Foto: Muzej Prigorja, Irena Vidošević

U ponedjeljak na večer u Muzeju Prigorja otvorena je izložba sesvetskog ogranka Hrvatske žene na kojoj su izloženi mnogi raznovrsni radovi koje su napravile žene u slobodno vrijeme.Ideja za naziv izložbe potekla je od članice predsjedništva ove organizacije sesvetskih žena, Karmen Cinković, koja je zajedno s predsjednicom Mirom Halapom osmislila izložbu, te predložila članicama da sudjeluju u izložbi koju su logistički odradili djelatnici Muzeja Prigorja gdje je izložba i postavljena. 


Uz same predstavnice Hrvatske žene Karmen Ciković i Miru Halapu, nazočne je pozdravila ravnateljica muzeja Morena Želle, glasnogovornica stranke BM 365 Mateja Vukmirović, te sesvetski župnik vlč. Mario Migles, a nešto kasnije se otvorenju pridružio i predsjednik g.č. Sesvete Stjepan Kezerić. 


Raznovrsne predmete izložilo je 18 članica Hrvatske žene, a to su uglavnom narodne nošnje, nakit, ručni radovi, prehrambeni proizvodi, likeri i drugo.


Društvo «Hrvatska žena» osnovale su 27. svibnja 1921. godine u Zagrebu ugledne hrvatske gospođe toga vremena - hrvatska književnica i novinarka gospođa Marija Kumičić, Jelisava Horvat, Jagoda Truhelka, Zora Trnski i mnoge druge, s ciljem da se ukaže na nezamjenjivu ulogu žene u svim porama življenja, na njen humanizam, dostojanstvo, moral i plemenitost.


Od dana obnoviteljskog rada Društva prošlo je punih 28 godina, a rad članica udruge, čiji sesvetski ogranak danas predvodi predsjednica gospođa Mira Halapa, poprilično je dobro poznat široj javnosti. No osim predanog rada u udruzi, ovom se izložbom, znakovitog naziva "Što žena radi kad ništa ne radi?”, želi skrenuti pozornost i na skrivena znanja i vještine članica.


Vrijeme za svoju kreativnost žene nalaze u doba dana kada se oslobode svih svakodnevnih aktivnosti i kućanskih poslova. Tada se okreću sebi i svoje slobodno vrijeme posvećuju onome što ih veseli. Upravo u tim trenucima "kad žena ništa ne radi", nastaje čitav niz uradaka koje valja pokazati iz više razloga: pohvaliti kreativnost, vještinu i znanje, ali i potaknuti druge žene na stvaranje nečeg lijepog i korisnog te ih motivirati da se uključe u rad Udruge i pokažu svoja umijeća.


Izložba je otvorena za javnost do 20. prosinca 2018.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account