Otvorena izložba Zapisano u genima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.10.2020. 16:51:41
Otvorena izložba Zapisano u genima

Foto: Sesvete danas

U Muzeju Prigorja u petak navečer otvorena je izložba Zapisano u genima kojom su predstavljena dva oca s kćerima, Žiljaki i Botteri.



Vilko Žiljak, profesor Grafičkog fakulteta iz Zagreba u mirovini, grafički umjetnik, ali i tvorac grafike i zaštite Kune, naše novčanice koja je jedna od tehnološki najzaštićenijih svjetskih moneta, te otac infra red slikarske tehnike, zajedno s kćeri Janom Žiljak Gršić, također doktoricom znanosti i umjetnicom računalne grafike izložili su neke od svojih najnovijih radova u galeriji Muzeja Prigorja. 


Uz njih predstavljen je još jedan genetski dvojac, Josip Botteri Dini s kćeri Anom Marijom. Radi se o etabliranim i nadasve uglednim umjetnicima iz Splita koji zbog aktualne epidemiološke situacije nisu mogli doći na samo otvorenje, ali su nazočili virtualnim putem, obrativši se nazočnima video zapisom, a što danas omogućava moderna tehnologija.


Upravo je ta tehnologija početkom novog milenija ušla i u područje slikarstva ušavši bojama u infracrveno područje, oku nevidljivo, ali vidljivo IC kamerama. Upravo je to omogućilo da se na jednoj podlozi mogu naslikati dvije slike koje se istovremeno mogu gledati, jedna okom, druga kamerom. Otac infra red tehnologije je prof. Vilko Žiljak, pretočivši tako tehnologiju zaštita novčanica u umjetnost i to je učinio prvo na svijetu, te možemo slobodno tvrditi da je u nečemu Hrvatska vodeća. 


Zbog epidemioloških okvira, otvorenje izložbe je provedeno bez publike, virtualno, te su se nazočni obratili budućim posjetiteljima videom kojeg možete pogledati ovdje ispod članka.


Buduće posjetitelje pozdravili su ravnateljica muzeja Morena Želja Želle, kustosica izložbe i autorica njena koncepta Sanda Stanačev Bajzek, nazočni otac i kći Žiljak, te predstavnica Gradskog ureda za kulturu, te izaslanica gradonačelnika Milana Bandića Cvijeta Grijak koja je izložbu i otvorila.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account