"Ozbiljne stvari i priče za malu djecu" u knjižnici Dubec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2020. 13:57:45
"Ozbiljne stvari i priče za malu djecu" u knjižnici Dubec

Foto: Knjižnice Grada Zagreba

U knjižnici Dubec, podružnici sesvetske knjižnice do kraja mjeseca traje izložba Hane Lukas Midžić "Ozbiljne stvari i priče za malu djecu".



Diplomirana slikarica Hana Lukas Midžić izlaže svoje radove u knjižnici Dubec, pa svi ljubitelji knjige koji dođu u knjižnicu imaju prigodu upoznati se s djelom njenog umjetničkog rada, ali se na izložbu može doći i s namjerom razgledavanja, te se pri tom upoznati s djelovanjem knjižice.



Prenosimo tekst kojim su Knjižnice Grada Zagreba najavile izložbu:


Kad me ljudi pitaju čime se bavim kao likovna umjetnica, prilično mi je teško to objasniti. Nekima je jako važno saznati da sam akademska kiparica i odmah misle da radim ozbiljne stvari, a ja znam da su to priče za malu djecu. Zapravo uđem u atelje i igram se s različitim materijalima i alatima.

Drugima je strašno zabavno kad im kažem da ilustriram knjige, izvodim predstavice, smišljam pjesmice i priče za malu djecu... Misle da je to lagan i bezbrižan posao, a ja zapravo dugo i mukotrpno smišljam skice, rišem i brišem, brinem kakvu crtu potegnuti, koju riječ odabrati i kako izraditi neku scensku lutku. To su ozbiljne stvari.

Iako se u svom kiparstvu uglavnom igram, često se zateknem da razmišljam o ozbiljnim stvarima (znate ono: život, smrt, prolaznost...) pa se okrenem pričama za malu djecu i u kreativnim druženjima s djecom preokrenem misli na čistu radost. Ovom izložbom prvi put na istom mjestu u isto vrijeme izlažem moja dva umjetnička lica: ono ozbiljno i ono koje nikad nije odraslo. Neki od vas će možda pomisliti da sam pomiješala kruške i jabuke, ali u knjižnicama se inače ne može pomiješati ništa, sve je u svojoj knjizi. Premda u knjigama ima svega: i tuge i sreće, i ljubavi i zlobe, i bolesti i zdravlja, i muke i igre... Kao i u životu, a nadam se, i u mojim radovima. Jesu li to priče za malu djecu ili ozbiljne stvari, odlučite sami.

 

1980. rođena u Splitu.1998. završava jezičnu gimnaziju i Školu likovih umjetnosti u Splitu, smjer Kiparski dizajner. 

2002. diplomira kiparstvo na ALU u klasi prof. Šime Vulasa. Provodi  studijski  semestar  na  Indiana  University  of Pennsylvania, Sculpture Department pod mentorstvom dr. Jamesa Nestora. Po završetku studija postaje član HDLU-a, a  2005.  član  HZSU-a.Izlaže  na  skupnim  i  samostalnim izložbama, objavljuje autorske slikovnice za djecu, izvodi ih u formi interactive story-tellinga i sudjeluje u raznovrsnim interdisciplinarnim projektima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2023. 14:38:05

Create Account