"Ozbiljne stvari i priče za malu djecu" u knjižnici Dubec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2020. 13:57:45
"Ozbiljne stvari i priče za malu djecu" u knjižnici Dubec

Foto: Knjižnice Grada Zagreba

U knjižnici Dubec, podružnici sesvetske knjižnice do kraja mjeseca traje izložba Hane Lukas Midžić "Ozbiljne stvari i priče za malu djecu".Diplomirana slikarica Hana Lukas Midžić izlaže svoje radove u knjižnici Dubec, pa svi ljubitelji knjige koji dođu u knjižnicu imaju prigodu upoznati se s djelom njenog umjetničkog rada, ali se na izložbu može doći i s namjerom razgledavanja, te se pri tom upoznati s djelovanjem knjižice.Prenosimo tekst kojim su Knjižnice Grada Zagreba najavile izložbu:


Kad me ljudi pitaju čime se bavim kao likovna umjetnica, prilično mi je teško to objasniti. Nekima je jako važno saznati da sam akademska kiparica i odmah misle da radim ozbiljne stvari, a ja znam da su to priče za malu djecu. Zapravo uđem u atelje i igram se s različitim materijalima i alatima.

Drugima je strašno zabavno kad im kažem da ilustriram knjige, izvodim predstavice, smišljam pjesmice i priče za malu djecu... Misle da je to lagan i bezbrižan posao, a ja zapravo dugo i mukotrpno smišljam skice, rišem i brišem, brinem kakvu crtu potegnuti, koju riječ odabrati i kako izraditi neku scensku lutku. To su ozbiljne stvari.

Iako se u svom kiparstvu uglavnom igram, često se zateknem da razmišljam o ozbiljnim stvarima (znate ono: život, smrt, prolaznost...) pa se okrenem pričama za malu djecu i u kreativnim druženjima s djecom preokrenem misli na čistu radost. Ovom izložbom prvi put na istom mjestu u isto vrijeme izlažem moja dva umjetnička lica: ono ozbiljno i ono koje nikad nije odraslo. Neki od vas će možda pomisliti da sam pomiješala kruške i jabuke, ali u knjižnicama se inače ne može pomiješati ništa, sve je u svojoj knjizi. Premda u knjigama ima svega: i tuge i sreće, i ljubavi i zlobe, i bolesti i zdravlja, i muke i igre... Kao i u životu, a nadam se, i u mojim radovima. Jesu li to priče za malu djecu ili ozbiljne stvari, odlučite sami.

 

1980. rođena u Splitu.1998. završava jezičnu gimnaziju i Školu likovih umjetnosti u Splitu, smjer Kiparski dizajner. 

2002. diplomira kiparstvo na ALU u klasi prof. Šime Vulasa. Provodi  studijski  semestar  na  Indiana  University  of Pennsylvania, Sculpture Department pod mentorstvom dr. Jamesa Nestora. Po završetku studija postaje član HDLU-a, a  2005.  član  HZSU-a.Izlaže  na  skupnim  i  samostalnim izložbama, objavljuje autorske slikovnice za djecu, izvodi ih u formi interactive story-tellinga i sudjeluje u raznovrsnim interdisciplinarnim projektima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2021. 12:26:46

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account