Pogledi Danijele Sušanj postavljeni u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2020. 15:48:29
Pogledi Danijele Sušanj postavljeni u Galeriji Oblok

Foto: Galerija Oblok

Izložba Pogledi Danijele Sušanj postavljena je u Galeriji Oblok,, a građani ju mogu pogledati tijekom radnog vremena Knjižnice Sesvete tako da se posjetitelji jave djelatnicima u prostoru knjižnice.
Danijela Sušanj: Pogledi, akril na platnu, 3. 7. 2020. – 31. 8. 2020.


Šarm činjenice da oči otkrivaju pruža posebnu vrstu nadahnuća. U njihovom se izrazu može mnogo toga iščitati, bez izgovorenih riječi. Pogled u oči prvi je kontakt koji većina ljudi uspostavlja u svakom odnosu, bio on slučajan, nasumičan ili poznat i dubok. Razumijevanje tako dobivenih informacija ovisit će opet o našoj percepciji i trenutnom stanju uma. Svaki pogled stoga je dvosmjeran i uvijek subjektivan, obavijen emocijama i stanjima. Autorica razmatra sam pogled iskreno i neopterećeno, ali pomalo nostalgizira za istom nepristranošću u općenitoj komunikaciji. Osjeća da je izravna emocija zamagljena kroz socijalne mreže i medije, a iskren pristup obavijen trendovima u mišljenju, govoru i gledanju. Ogledalo duše kao da je poprimilo odraz monitora (ili bolje rečeno ekrana mobitela), a ljudski duh postao kombinacija optičkih, usb i hdmi kablova. S obzirom na modernu pomamu za „prikazivanjem“ a ne „bivanjem“, autorica duboko vjeruje da pogled ipak zadržava svoju osnovnu humanost te će s vremenom nadvladati obmane tehnološkog razvoja. 


Izmjenom mirnih površina i trzavih rastera, autorica se poigrava pojmovima karakterističnim za digitalnu umjetnost, u tradicionalan izraz uvodi ideju piksela, vektora, rezolucije i rastera. Na određen način odaje priznanje samom tehničkom temelju novih medija, nastoji povezati (često posvađano) digitalno i tradicionalno i to nenametljivim probijanjem poteza kroz cjelinu. Tehnologija nije nužno zlo, ali njezino korištenje je vrlo često infantilno, potaknuto samo društvenom formom, a ne stvarnim dobrobitima koje iz tehnologije proizlaze. Sredstva likovnog izraza ove serije autoričinog stvaralaštva pružaju nam posebnu vizualnu senzaciju, a utjecaj boje i dinamike kompozicije prenijeti će nam osjećaj snage samog, jednostavnog i ogoljenog pogleda. U pozitivnom emocionalno-likovnom tonalitetu, autorica nas poziva na vizualnu gozbu gdje čistim bojama i svjetlinom iskazuje problematiku površnosti. 

Dora Vukičević


Danijela Sušanj rođena je 13. svibnja 1984. godine u Rijeci. Od malih nogu vezana je uz svijet umjetnosti. U osnovnoškolsko doba sudjelovala je na školskim izložbama. Nakon osnovne škole upisuje Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci za čiji se prijemni pripremala uz mentorstvo akademske slikarice Branke Marčete te je uz nju naučila tehniku batika. 

U srednjoj školi opredijelila se za smjer kiparskog dizajnera. Na drugoj godini školovanja sudjeluje svojim radom na manifestaciji Likovnom umjetnošću mijenjamo svijet u Muzeju grada Rijeke te dobiva pohvalnicu za svoj rad. 

Upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2006. godine, smjer likovne pedagogije gdje kroz slikarstvo usavršuje svoje znanje i likovno izražavanje. Tijekom studija sudjeluje na mnogim skupnim izložbama, poput „Dani tjedna mozga“ u Rijeci 2007. godine i „Accademie a confronto immagina 10a“ mostra mercato, Reggio Emilia u Italiji 2009. godine.

Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011. godine te stekla titulu magistre likovne pedagogije – smjer slikarstvo pod mentorstvom akademskog slikara Zdravka Milića. Aktivno se bavi slikarstvom, te sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama diljem Hrvatske. 


Samostalne izložbe:

2018. „Pogledi“, Galerija Juraj Klović, Rijeka,

2015. „Spirit“, Kastav,

2012. „Otkrivanje“, Galerija Razvid, Zaprešić,

2011. „Oči širom zatvorene“, Galerija Filodrammatica , Rijeka. Vezane vijesti
Ažurirano: 14.4.2021. 11:24:26

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account