"Rabuzinovi dani" u Novom Marofu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 26.3.2017. 9:41:14
"Rabuzinovi dani" u Novom Marofu

Foto: FaH

Izložbom akvarela odabranih radova svjetski poznatoga hrvatskog slikara naive Ivana Rabuzina, u Kulturnom centru koji nosi njegovo ime, u Novom Marofu su u subotu počeli "Rabuzinovi dani". 


Prema riječima Ivane Kušek, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, uz Turističku zajednicu Novog Marofa i Gradski knjižnicu i čitaonicu organizatora manifestacije, izložba obuhvaća 22 rada iz privatne zbirke Rabuzina od čega su 19 radova akvareli te 3 pastele.

"Rabuzinovi dani" manifestacija je kojoj je cilj, i s kulturnog i turističkog aspekta, pozicionirati Novi Marof, a svjetski poznato ime Ivana Rabuzina i njegovo stvaralaštvo u tome može zasigurno pomoći, istaknuto je na otvorenju. Iz godine u godinu rade se mali koraci te uvode novi sadržaji poput posjete kući Ivana Rabuzina koja je na rasporedu 31. ožujka.

Osim večeras otvorene izložbe i obilaska kuće Rabuzina posjetitelji kulturne manifestacije imat će u slijedećim danima priliku uživati u "Rabuzinovoj kavi" u INN baru u sklopu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“, projekciji filma „Ključ sreće“, slikarskim radionicama za djecu i odrasle, prezentaciji suvenira u suradnji sa Srednjom strukovnom školom iz Varaždina, izložbi razglednica prema motivima slika Ivana Rabuzina u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof.

"Rabuzinovi dani" trajat će do subote, 10. travnja.


Slikar naive Ivan Rabuzin bavio se slikarstvom više od 50 godina, a u njegovim dijelima motivi su prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Treba izdvojiti njegovo izlaganje u galeriji “Mona Lisa” u Parizu 1963. godine, oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal te je izradio velike zastore za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine, u drugom i trećem sazivu Sabora. Rođen je u Ključu kraj Novog Marof 27. ožujka 1921. godine, a umro je u Varaždinu 2008. u 88. godini života.


(Hina)


Create Account