Ritam radosti - oslikani instrumenti u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.2.2020. 10:12:34
Ritam radosti - oslikani instrumenti u Galeriji Oblok

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U srijedu navečer otvorena je izložba Gordane Šoštarić Ritam radosti, oslikani instrumenti.




Gordana Šoštarić rođena Zagrepčanka vrsna je glazbenica. Nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu radno mjesto pronašla je u glazbenom orkestru HNK u Zagrebu. Međutim, glazba i  violina nisu jedini vid izražavanja njene umjetnosti. Bavi se i slikarstvom s posebnim fokusom na oslikavanje žičanih instrumenata. 


Ponajviše oslikava violine, no pronalazi i gitare, a na sinoćnjoj izložbi uz mnoštvo violina i gudala, prikazala je i oslikano tijelo kontrabasa, nekoliko čela, te jedan ukulele (mala havajska gitara).


Oslikavanje odumrlih instrumenata, ali kako prilikom otvorenja reče uvodničar ujedno i voditelj Knjižnice Sesvete, književnik Ivan Babić, "instrumenata bez glasa danas beskućnika", Gordana Šoštarić im udiše ovi život i novu glazbu zaigranim bojama. 


Ovakva izložba ne viđa se baš često, ideja umjetničkog oslikavanja glazbala rijetka je i u svjetskim razmjerima, pa stoga Sesvećani imaju pravu privilegiju razgledati izložbu koja će ostati otvorena do 13. ožujka.


"Svi ovi instrumenti za našu slikaricu i violinisticu ujedno, plohe su mašte, površine mogućnosti, imaginacije i kreacije, tijela ukrašena Chagalovskim crtežima, akrilnim bojama, stakalcima i ogledalcima, sitnim žičanim vezovima i nakitom  kojima želi ispisati i išarati svoje šarene note, notni zapis što će ova tijela oživjeti i pozvati na glazbu i ples", rekao je uz ostalo na otvorenju izložbe Ivan Babić, zaželjevši joj pri tom još puno nadahnuća i izložaba.


Prigodnim slovom na otvorenju nadovezala se Biserka Gašparac, umirovljena prethodna voditeljica Galerije Oblok.


Otvorenje su glazbom začinili umjetničini prijatelji iz orkestra, hornisti "Bez imena", kako su se na svoj način našalili, te flautistica Ivana Mišić.


O autorici:


GORDANA ŠOŠTARIĆ rođena je u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Gorana Končara. Zaposlena je u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U slobodno vrijeme slika, posebno glazbene motive, te izrađuje nakit. Izrađuje i koncertne plakate s glazbenim motivima (plakat za Zagrebački kvartet). U posljednje vrijeme posvetila se oslikavanju violina s kojima je sudjelovala na izložbama u Zaprešiću i Malome Lošinju. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account