"Slike s putovanja", multimedijalna izložba slovenske umjetnice u galeriji Farof

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.12.2019. 16:23:12
"Slike s putovanja", multimedijalna izložba slovenske umjetnice u galeriji Farof

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Uvažena slovenska umjetnica Irena Gayatri Horvat ili Gaja, kako je prijatelji od milja zovu izložila je svoje slike i instalacije u galeriji Farof u Vugrovcu uz glazbenu pratnju slovenskih glazbenika koji su uglazbili i izveli njene pjesme.



U nedjelju je u vugrovečkoj galeriji Farof otvorena nove samostalna izložba Irene Gayatri Horvat - "Slike s putovanja" predstavljena uoči 3. prosinca, spomen dana Sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika grada Zagreba i sveca čije ime nosi vugrovečka župa. 


Izložba je svojevrsna ambijentalna vizualna priča koja svoju puninu postiže glazbenom nadogradnjom za koju je zaslužan slovenski kompozitor Simon Skalar koji je uglazbio  Gajine pjesme koje je zajedno sa suprugom Katjom izveo prigodom otvorenja. Uz Gajinu instalaciju koja je popunila popriličan volumen izložbenog prostora, posjetitelji su uživali u audio - vizualnom doživljaju koji su im na čelu s Gajom priredili slovenski umjetnici.


Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca i može se razgledati svakim danom.


O  izložbi iz pera kustosice izložbe, Sande Stanačev Bajzek, povjesničarke umjetnosti:


Irena Gayatri Horvat svoje je nove slike posvetila putovanju. Onom fizičkom,  kada kao alpinistica i umjetnica posjećuje brojne svjetske destinacije, ali i onom duhovnom, putovanju duše beskrajnim prostranstvima naše imaginacije koja svoju vrhunce postiže upravo umjetničkom. No, iako na Gayatri utječu brojne kulture, ona se uvijek vrača „korijenima“, našem slavenskom porijeklu i čvrstoj ukorijenjenosti u kršćanskom, tako da njezin recentni umjetnički izričaj okupira primordijalno,  ritualno i religijsko koje se sada se iskristaliziralo u grafičko-slikarskom mediju u zanimljivim krajolicima i antropomorfnom motivu drveta breze.


 Odabirući ga poziva na njegovu svetost  i važnost koje je imalo u vjerskim obredima, predstavljajući ga kao sveto biće koje povezuje zemlju s nebom, iskristalizirano sada u liku sveca Franje Ksavera. Ovaj svetac nije Gayatri slučajna inspiracija. Zaštitnik je misionara i putnika te Gayatri razložna inspiracija  i mogućnost da iz još jednog rakursa promotri vlastita putovanja i predstavi ih kao svojevrstan hodočasnički put u kojem je spoznavala i mijenjala sebe. Dvanaest novih slika upravo su crno bijeli slikarsko-grafički zapisi, u kojima virtuozno sljubljujući tehnike, implementacijom frotaža, segmenata linoreza te ispisivanjem stihova glagoljicom, svoje impresije s putovanja sljubljuje sa scenama Franjinog misiskog djelovanja – pokrštavanja, njegovog utišavanja oluje na putu u Japan, iscjeljenja bolesnih.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account