"Suprotstavljanja" Sanele Đurinec Raič otvorena u Gliptoteci

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2020. 12:10:30
"Suprotstavljanja" Sanele Đurinec Raič otvorena u Gliptoteci

Foto: Darko Lesinger

Gliptoteka HAZU nakon popuštanja protuepidemijskih mjera započela izložbenu sezonu  izložbom Suprotstavljanja Sanele Đurinec Raič.Na otvorenju koje je održano na otvorenom ispred ulaza u galerijski prostor govorila je autorica teksta i koncepcije izložbe dr. sc. Žarka Vujić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Žarka Vujić o izložbi Suprostavljanja:


Ovu izložbenu sezonu Gliptoteka HAZU započinje 7.7. izložbom radova akademske slikarice mlađe generacije Sanele Đurinec Raič koju smo u skladu s njenim posljednjim manjim ciklusom nazvali Suprotstavljanja.


Pri tome nismo računali da će taj naslov moći poslužiti i kao znak za naš osobni odgovor izložbom na složeno vrijeme nakon potresa i u jeku pandemije u Zagrebu. Dakle, umjetnošću i njenom zbiljom, a koja znači u primjeru Raičeve zanimljiv slijed ciklusa od 2003 godine do danas, s ishodištem u Novoj slici i uspostavljen na paradigmi sučeljavanja različitih elemenata – motiva i pozadine, velikog i malenog mjerila, dinamičnog i statičnog slikanog tkiva, crtanog i slikanog itd., suprotstavljamo se zbilji svakodnevnice. Na izložbi donosimo odabir iz spomenutih ciklusa, no naglasak je dan novom radu – konstrukciji Suprotstavljanja, nastaloj s poštovanjem prema izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU i koja se sastoji od pet tonda na svili oslikanih tehnikom akvarela. Tako je ranije slikarsko sučeljavanje Raičeve, prema nekim autorima bez velike metaforičnosti i u otklonu od prepoznatljive stvarnosti, postalo upravo tome bliže, ali istovremeno i emotivnije i teškoćama života snažnije suprotstavljeno.


Izložba se može razgledati do 27. srpnja.Vezane vijesti
Ažurirano: 14.4.2021. 11:24:26

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account