Svečano predstavljena Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.6.2018. 22:54:40
Svečano predstavljena Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi

Foto: HULULK

U protekla tri dana vikenda, od petka do nedjelje (1. – 3- lipnja), u Vugrovcu se događao međunarodni likovno umjetnički projekt uz sudjelovanje dvadesetak umjetnika „pojačanih“ sa studentima, vugrovečkim učenicima, štičenicima dječje kuće sv. Franje i članica Udruge umirovljenika Vugrovec.



Projekt „Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi“ pogled je na tradiciju i kulturnu baštinu iz suvremenog rakursa uz prisutnost ekoloških tema za kojima vizualne umjetnosti sve više posežu. U tri dana umjetnici su izrađivali svoja djela, poučavali zainteresirane o određenim tehnikama i prožimali svoj duh, kako netko reče, pitkim i motivirajućim vugrovečkim zrakom, a potom je u nedjelju, trećeg dana eventa izložba svečano otvorena u vugrovečkoj galeriji Farof. 

  

Izložbu je svečano otvorila izaslanica gradonačelnika Bandića, Cvijeta Grijak iz gradskog Ureda za kulturu, a o projektu su govorili organizatorica, predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) Sanda Stanaćev Bajzek, te domaćin župnik Filip Lucić. Otvorenje izložbe pratili su ravnatelj OŠ Vugrovec Vlado Vuger, ali i oduševljeni umirovljeni prof. ALU i naš veliki slikar Rudolf Labaš. 


Zanimljivo je i da su umjetničke akcije snimane i s vatrogasnog krana koji se penje i do 34 m visine.


O projektu piše povjesničarka umjetnosti i predsjednica HULULK-a Sanda Stanačev Bajzek:


Godina 2016. i 2017.  realiziran je međunarodan izložbeni projekt Tradicija u suvremenom kontekstu“ koji je svojim sadržajem i uspješnom realizacijom omogućio daljnju suradnju i potencijalni nastavak projekta i u 2018., sada kao međunarodnu suradnju sa slovačkim umjetnicima. Izuzetno smo počašćeni da su se projektu odazvali izuzetni slovački umjetnici: Jan Fekete, Martin Gerboc, Marek Ormandik i Lydia Patafta. U projektu sudjeluje četrnaest hrvatskih likovnih umjetnika: Miroslav Arbutina, Mercedes Bratoš , Ana Divković, Vinko Fišter, Danko Friščić, Ana Jakić, Koraljka Kovač, Petar Koši, Lucija Konda Labaš, Rudolf Labaš, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Ivanka Pašalić i Krunislav Stojanovski .


Međunarodni izložbeni projekt „Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi“  koji se održavao kao trodnevna manifestacija od 1. lipnja završio je otvorenjem izložbe u popodnevnim satima, nedjelju 3. 6. Ovu manifestaciju koju održavamo već treću godinu, ove godine realizirali smo kao međunarodnu suradnju sa slovačkim umjetnicima. Izuzetno smo počašćeni da su se projektu odazvali izuzetni slovački umjetnici: Jan Fekete, Martin Gerboc, Marek Ormandik i Lydia Patafta. 


U projektu je sudjelelovalo i četrnaest hrvatskih likovnih umjetnika: Miroslav Arbutina, Mercedes Bratoš , Ana Divković, Vinko Fišter, Danko Friščić, Ana Jakić, Koraljka Kovač, Petar Koši, Lucija Konda Labaš, Rudolf Labaš, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Ivanka Pašalić i Krunislav Stojanovski .


Namjera nam je bila pokazati koliko umjetnici danas zapostavljaju ili pak njeguju samu tradiciju i kulturnu baštinu, odabravši kraj koji upravo svojom marginalnošću, ali izrazitim spomeničkim bogatstvom ( tri nepokretna spomenika kulture pod zaštitom) predstavlja netaknuti biser  zagrebačkih četvrti.


 Umjetnički uradci  refleksije su tako  individualnog naslijeđa u kontekstu okoline u kojoj umjetnici stvarali. Mediji kojima su se koristili su Land art, instalacija, Site specific, performans u javnom prostoru te video i fotografija i „klasična“ štafelajna slika  u zatvorenom, galerijskom prostoru. Zanimljivost programa leži zapravo u povezivanju urbane i ruralne sredine u kojima bi umjetnici stvarali zajedno s lokalnom populacijom – polaznicima vugrovečke Osnovne škole i djecom bez adekvatne roditeljske skrbi – Kućom sv. Franje te vugrovečkim umirovljenicama. 


Novi mediji kojima proširujemo projekt u 2018.  jesu jednodnevne radionice i prezentacije: izrade predmeta – medaljona i medalja u glini,  radionica izrade uporabnih predmeta – torbi s implementacijom etno-uzoraka te korištenjem otpadnih pvc vrećica kao i prezentacija izrade staklenih predmeta puhačkom tehnikom. Predstavljanje nastalih umjetničkih uradaka upriličeno 3.lipnja biti će ponovljeno prezentacijom na Gornjem gradu i izložbom u gornjogradskoj galeriji dokumentirano videom i fotografijom u  zagrebačkoj galeriji Gradske skupštine.. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 16:03:25

Create Account