U Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorene tri izložbe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.8.2017. 23:07:07
U Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvorene tri izložbe

Foto: ORF

U sklopu Ljetnog izložbenog četvrtka u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u četvrtak su otvorene tri izložbe - Godišnja izložba članova Društva, izložba "Prostori između zemlje, vode i neba" švicarske umjetnice Silvije Marije Grossmann i "Expanding photography" na kojoj su predstavljeni radovi članova Umjetničke Lige Zapadne Njemačke (WKB).


Godišnja izložba članova je tradicionalna revijalna smotra radova iz aktualne produkcije umjetnika u raznim disciplinama, od klasičnih do novomedijskih.


"Tom Izložbom pokazujemo da je bitno raditi, izlagati i pokazati članove koji su aktivni", rekao je predsjednik HDLU-a Josip Zanki, ustvrdivši kako su i ove godine pozvali pojedine autore, među kojima su i doajeni hrvatske umjetnosti.


Riječ je o umjetnicima koji su u zadnjih godinu dana realizirali samostalne izložbe ili umjetničke projekte u istaknutim muzejskim i galerijskim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posebna pozornost dana je dobitnicima godišnjih nagrada HDLU-a.


Među pozvanim autorima su Stjepan Gračan, Igor Grubić, Helga Goran, Luka Kedžo, Niko Mihaljević, Lav Paripović, Pavle Pavlović, Goran Rakić Chez, Maja Rožman, Miran Šabić, Goran Škofić, Vlasta Žanić, a bit će izloženi i radovi kipara Slavomira Drinkovića, koji je umro u prosincu prošle godine.


Ukupno je svoje radove nastale u proteklih godinu dana izložilo više od stotinu umjetnika, među kojima su i novoprimljeni članovi Društva, a izložba će u Galeriji Prsten biti otvorena do 3. rujna.


Švicarska umjetnica fotografira prostore između zemlje, vode i neba


Na izložbi "Prostori između zemlje, vode i neba" predstavljena je instalacija švicarske umjetnice s austrijskom adresom Silvije Marije Grossmann koju je napravila nadahnuta mjestom izlaganja, odnosno Galerijom Bačva.


"Umjetnica u svom radu koristi medij fotografije, tako da bilježi prostore između zemlje, vode i zraka, a ne samo horizont", napomenuo je Zanki.


Po njegovim riječima, kružni oblik galerije, Meštrovićeve rotonde, definirao je i sam postav te odgovorio na poetiku umjetnice, koja se u svom radu referira na simbolizam mitskih rijeka te odnos između vjetrova, mora i svjetla.


U središtu izložbe, na podu galerije, je ruža hrvatskih vjetrova, koje autorica dobro poznaje s obzirom da se bavi jedrenjem, a koja je okružena velikim platnima od mrežastog vinila s otisnutim fotokolažima delta ili tokova rijeka Dunav, Tigris, Iravadi, Ganges. Izložila je i tridesetak manjih fotografija raznih krajolika, među kojima su i oni s Lošinja, gdje Grossmann ima kuću, te Velebita.


Ivana Šeperić Katić iz Austrijskog kulturnog foruma je rekla kako je ta izložba ostvarena u okviru ovogodišnje suradnje između Hrvatske i Austrije na području kulture, koja uvijek nailazi na plodno tlo.


"Prostori između zemlje, vode i neba" mogu se razgledati do 20. kolovoza, kada će se održati razgovor s umjetnicom.


"Expanding photography" posjetitelje poziva da propitaju svoju percepciju fotografija  


Trećom izložbom otvorenom u četvrtak, "Expanding photography", HDLU nastavlja suradnju s Umjetničkom ligom Zapadne Njemačke započetu prije četiri godine, koja je već rezultirala s nekoliko izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj.


Putem radova petnaestak članova te lige izložba tematizira fotografiju kao prošireni medij, a njezina kustosica Claudia Rinke kako nije riječ o 'čistim fotografijama', već o 16 umjetničkih pozicija koje reinterpretiraju i otuđuju te prikaze, a fotografske materijale i tehnike uključuju u druge umjetničke forme.


"Posjetitelja se poziva da se suoči s vlastitim navikama percepcije i vlastitim pristupom fotografiji, te da ih, po mogućnosti, i preispita", ustvrdila je.


Umjetnici su se predstavili se u širokom rasponu različitih pristupa i načina bavljenja fotografijom, od čisto fotografskih tehnika, poput fotograma, do proučavanja reprodukcijskih mehanizama interneta.


Arne Hartig iz Veleposlanstva Njemačke u Hrvatskoj je izrazio zadovoljstvo što se njemački umjetnici predstavljaju u Zagrebu, potvrđujući da odlična suradnja dviju zemalja nije samo na području politike i gospodarstva, nego i kulture.


Izložba "Expanding Photography" već je bila predstavljena na nekoliko lokacija, a u Galeriji PM će biti otvorena do 3. rujna.
Vezane vijesti
Ažurirano: 12.5.2018. 10:54:22

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account