U Muzeju Prigorja sinoć otvorena multimedijalna izložba međunarodne suradnje Zagreb - Pariz "Gradovi - transmisija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2018. 14:59:15
U Muzeju Prigorja sinoć otvorena multimedijalna izložba međunarodne suradnje Zagreb - Pariz "Gradovi - transmisija

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U sklopu trodnevnog mutimedijalnog programa sinoć je u Muzeju Prigorja otvorena izložba međunarodne suradnje Zagreb - Pariz „Gradovi – Transmisija“.



Riječ je o šestoj multimedijalnoj izložbi međunarodne suradnje s umjetnicima iz Pariza (2013. – 2018.) koja se ove godine održava na dvije lokacije: u Muzeju Prigorja u Sesvetama i u „Medijateci“ Francuskog instituta u Hrvatskoj u Zagrebu.


Tako su svoja djela na rečenu temu izložili hrvatski i francuski umjetnici: Nina Iris Bešlić, Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Vesna Šantak i Erika Šmider, te gosti iz Francuske Anthony Chatain, Marie Dekerle. Naglasak je projekta na komunikaciji, razmjeni informacija između gradova i mjesta, umjetnika i publike, propitivanju onoga što definira urbani puls grada iz prošlosti do sadašnjosti. 


"Zanimljivost izložbe „Gradovi – Transmisija“ je komunikacija/transmisija umjetnika i publike. U Muzeju Prigorja izložba se nalazi u Galeriji „Kurija“, ali i u vanjskom prostoru, u formi likovnih intervencija. Time smo naš urbani prostor uz pomoć naših umjetnika prenamijenili u likovno - umjetnički prostor kojim se ističe važnost međusobnih utjecaja čovjeka i društva, komunikacije umjetnika i publike, rekla je na prigodnom otvorenju ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želle.


Prilikom otvorenja kratke riječi o radovima uputile su dvije naše umjetnice, Renata Ladović Meštrović i Zvjezdana Jembrih, a riječi zahvale svojim hrvatskim prijateljima u ime dvoje francuskih umjetnika uputio je Anthony Chatain rekavši da je ovo već četvrti puta kako posjećuje Hrvatsku i Zagreb, te posebno rado ima u sjećanju Vugrovec gdje je prigodom prvog dolaska sudjelovao u velikoj likovnoj koloniji nakon koje su djela bila izložena u vugrovečkoj galeriji Farof. To je bio i glavni motiv ravnateljici da uputi poziv nazočnom vugrovečkom župniku vlč. Filipu Luciću  da izložbu otvori što je on i učinio riječima zahvače svim umjetnicima, podsjetivši da već niz godina eminentni hrvatski, ali i umjetnici iz inozemstva sudjeluju na mnogim događanjima i izložbama u galeriji Farof.


Izložba u Muzeju Prigorja otvorena je od 12. do 29. rujna 2018. godine, a financijskom ju je potporom omogućilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


Izložba u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj otvorena je od 17. do 28. rujna 2018. godine, a financijskom ju je potporom omogućio Francuski institut u Hrvatskoj. Naši francuski gosti Marie i Anthony pozvali svu sve ljubitelje umjetnosti da dođu razgledati ovu vrlo zanimljivu izložbu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account