U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba «Moda i strip»

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 22.2.2021. 8:51:09
   U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba   «Moda i strip»

Foto: Vedran Benović

 Izložba "Moda i strip" iz francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu, koja obrađuje malo poznati međusobni utjecaj stripa i mode, otvorena je u nedjelju u Muzeju za umjetnost i obrt, u povodu 100. obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.U prigodi otvorenja izložbe potpisano je pismo namjere o francusko - hrvatskoj kulturnoj suradnji u području stripa u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici - Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu. S hrvatske strane pismo namjere potpisala je  Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, a s francuske  Njegova ekselencija Gaël Veyssière, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj. 


Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centrom Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angoulêmeu.


Prije  stotinu godina, 21. veljače 1921. godine skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, "Francuski institut", u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.


Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine  raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske.


Otvaranju izložbe nazočili su Njegova ekselencija, veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  Zvonimir Frka - Petešić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske  Nina Obuljen Koržinek, direktor Francuskog instituta u Hrvatskoj Guillaume Colin, zamjenik direktora i ataše za kulturu Thomas Schnabel, Pierre Lungheretti, generalni direktor Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu iz kojeg je izložba stigla, te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.


Izložba će za javnost biti otvorena od 23. veljače do 28. ožujka 2021. u sklopu hrvatsko - francuske suradnje i u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account