Zagrebačka Gliptoteka otvara novu sezonu izložbom naše Sanele Đurinec Raič

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.7.2020. 11:00:47
Zagrebačka Gliptoteka otvara novu sezonu izložbom naše Sanele Đurinec Raič

Foto: Gliptoteka

Sesvetska akademska slikarica ima prigodu otvoriti novu izložbenu sezonu Gliptoteke samostalnom izložbom.



Ovu izložbenu sezonu Gliptoteka HAZU započinje 7.7. izložbom radova akademske slikarice mlađe generacije Sanele Đurinec Raič koju smo u skladu s njenim posljednjim manjim ciklusom nazvali Suprotstavljanja.


Najava izložbe Gliptoteke:


Pri tome nismo računali da će taj naslov moći poslužiti i kao znak za naš osobni odgovor izložbom na složeno vrijeme nakon potresa i u jeku pandemije u Zagrebu. Dakle, umjetnošću i njenom zbiljom, a koja znači u primjeru Raičeve zanimljiv slijed ciklusa od 2003 godine do danas, s ishodištem u Novoj slici i uspostavljen na paradigmi sučeljavanja različitih elemenata – motiva i pozadine, velikog i malenog mjerila, dinamičnog i statičnog slikanog tkiva, crtanog i slikanog itd., suprotstavljamo se zbilji svakodnevnice. Na izložbi donosimo odabir iz spomenutih ciklusa, no naglasak je dan novom radu – konstrukciji Suprotstavljanja, nastaloj s poštovanjem prema izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU i koja se sastoji od pet tonda na svili oslikanih tehnikom akvarela. Tako je ranije slikarsko sučeljavanje Raičeve, prema nekim autorima bez velike metaforičnosti i u otklonu od prepoznatljive stvarnosti, postalo upravo tome bliže, ali istovremeno i emotivnije i teškoćama života snažnije suprotstavljeno.



Sanelu Đurinec Raič sesvetski ljubitelji umjetnosti i pratitelji društvenih zbivanja već su je u više navrata imali prilike upoznati u njenom javnom djelovanju kroz likovne radionice Ostvarenja, bilo kao sudionica mnogih drugih društvenih događanja u domeni umjetnosti i ekologije.


Izložba će biti otvorena u Gliptoteci u utorak, 7. srpnja u 19 sati.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2024. 13:14:59

Create Account