"Zapisano u genima" u galeriji Farof

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.11.2019. 10:42:56
"Zapisano u genima" u galeriji Farof

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U vugrovečkoj galeriji Farof u srijedu navečer otvorena je druga izložba iz serije Zapisano u genima.


Drugom izložbom  izložbenog ciklusa „Zapisano u genima“ Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) predstavila je u srijedu navečer u galeriji Farof u velebnoj zgradi vugrovečkog župnog dvora, dva iznimna umjetnička dvojca – oca Valerija Michielia  i kćer Leilu Michieli Vojvodu, odnosno oca Rudolfa Labaša i kćer Luciu Labaš.


Ovi iznimni i veliki umjetnici predstavljeni su velikim formatima raznih tematika. 


Ciklus je zamišljen kao kompariranje kroz izravno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece koja se bave istovjetnom umjetničkom granom.  

 

"Izlaganje u ovom iznimnom prostoru prilika je da posve drugom trajnijom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj  znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja  za sve „krivi“ naše gene. Jer  ona kaže: talent je zapisan u genima. Koliki su utjecaji kada smo zaključili da su oni neminovni? Kolike su različitosti? Kolika je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom koji nije samo zanimanje,već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se „nasljednici“ ne poistovjećuju s poznatim roditeljima? Odgovore na ta pitanja tražimo u ovom ciklusu koji će imati četiri izložbe, od kojih smo večeras otvorili drugu", rekla nam je predsjednica HULULK-a i kustosica izložbe Sanda Stanačev Bajzek.


Izložbe je ujedno i prilika nove valorizacije i aktualizacije umjetničkih osobnosti koje ne smiju biti zaboravljene i koje pokazuju da istinske umjetničke vrijednosti ne jenjavaju i da neminovno žive u stvaralaštvu, u genima vlastite djece.


Izložbu koja je otvorena do 24. studenog otvorila  je izaslanica gradonačelnika Bandića, Ivana Crnković iz Gradskog ureda za kulturu.


Create Account