Zbirka, a ne zbrka, izložba dječjih igračaka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.4.2020. 10:53:01
Zbirka, a ne zbrka, izložba dječjih igračaka

Foto: EMZ

Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka



Otvorenje izložbe Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, ako već ne u potpunosti namijenjene djeci, onda svakako inspirirane dječjim svijetom, trebalo je biti krajem travnja u Muzeju Prigorja u društvu djece. No, vremena se mijenjaju, pa s njima i običaji, no to nikako ne znači da izložbe neće biti, nego da će biti otvorena s izvjesnim zakašnjenjem, a moguće će ju biti razgledati samostalno ili u društvu obitelji. 


Ideja za izložbu nastala je posve spontano, prilikom preseljenja predmeta Zbirke Stahuljak iz prostora u Soblincu. Pomalo izgubljene u svijetu odraslih, kao što to djeca znaju biti, njegove igračke su čekale da ih netko primijeti. Tako je i bilo. Odmah je s Jurom Gašparcem, sadašnjim vlasnikom Zbirke, dogovoreno da se predmeti koje je profesor Stahuljak sakupljao kroz gotovo pola stoljeća izlože u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici povodom Noći muzeja 2019. godine. Donekle izmijenjena zbog prilagodbe drugom prostoru, izložba je bila postavljena u rujnu prošle godine i u Kneippovoj zgradi, izložbenom prostoru Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini.


Izložba predstavlja izbor iz bogate zbirke koju je profesor Tihomil Stahuljak prikupio većim dijelom između šezdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, a same igračke potječu iz vremena od kraja 19. do prvih godina 21. stoljeća. Istovremeno izložba pokazuje i kako je Stahuljak ozbiljno razmišljao o dječjoj igri i kreativnom stvaranju, o izlaganju dječjih igračaka općenito i o osnutku muzeja igračaka u nas. Na izložbi se poštuje klasifikacija dječjih igračaka koju je profesor sam osmislio te se koriste i citati iz njegovih brojnih rukopisa na temu dječje igre, igračaka i ove posebne vrste muzeja koji postoje diljem Europe. Autorice izložbe su Vlatka Filipčić Maligec i Žarka Vujić.




Zbirka igračaka postoji i u Etnografskom muzeju u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 16:45:48

Create Account