Komedija obilježava 200. izvedbu najnovije produkcije mjuzikla "Jalta, Jalta"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 14.1.2017. 9:42:13
Komedija obilježava 200. izvedbu najnovije produkcije mjuzikla "Jalta, Jalta"

Foto: FaH/Miljenko KLEPAC /ds

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija proslavit će u subotu 21. siječnja svečanu 200. izvedbu najnovije produkcije iz 2010. godine poznatog hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta", koji je davne 1971. skladao Alfi Kabiljo.

Libreto za mjuzikl napisao je Milan Grgić, a praizveden je, u režiji Vlade Štefančića, u prosincu 1971., kada su u glavnim ulogama nastupili Sanda Langerholz Miladinov, Boris Pavlenić, Richard Simonelli i Vlado Krstulović, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo.

"Prometnuvši se odmah u veliki hit, 'Jalta' je na repertoaru Kazališta Komedije bila do 1995., a gostovala je širom bivše države - u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta! - te 14 puta u Italiji, od čega deset puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku. U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija 'Jaltu' izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu...", stoji u najavi.

Čitavo to vrijeme, od 1971. do 1995., "Jalta" je u Komediji izvođena u jednoj jedinoj postavi, a zanimljiva je i činjenica da je Boris Pavlenić jedini glumac koji je glumio u svim njezinim izvedbama, od praizvedbe 1971., ali u različitim ulogama: od 1971. do 1995. bio je u ulozi Ruskoga sobara Griše, a u novoj je produkciji Ruski general.

Radnja se odvija na Jalti, u veljači 1945., za vrijeme održavanja glasovite konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. S državnicima na Jaltu stigla su tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry. Oni su zaduženi da čuvaju i zrače rublje šefova triju svjetskih velesila.

Sobari su smješteni u staroj vili Aramovski u kojoj kućepaziteljica Nina Filipovna vodi brigu da se živi u slozi i prijateljstvu. Međutim, jednako kao i njihovi šefovi, ni sobari nemaju jedan u drugog povjerenja. Oni, naime također dijele svijet, i možda bi ga nekako uspjeli "podijeliti", kad ne bi bilo "zelene livade", malog komadića zemaljske kugle koji se nalazi na Antartiku i o kojem šefovi velikih sila ne znaju ništa.

Vjerojatno najpoznatija pjesma mjuzikla je "Neka cijeli ovaj svijet", glazbeni klasik koji donosi nadu da će svijet jednog dana biti kao zelena livada.

U najnovijoj produkciji najpoznatijeg hrvatskog mjuzikla veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, te Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley. 

Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić izmjenjuju se u ulozi Brigadirke, Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, dok su dirigenti Veseljko Barešić i Krešimir Batinić.

Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić. Scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Elvira Ulip a koreografiju su prema koreografiji Tihane Škrinjarić postavili Tina Vrtar Stipić i Mladen Mordej Vučković.

"Kad je Komedija godine 2010. 'vratila' Jaltu na svoj repertoar, svi su se složili da se 'Jalta vratila kući'. U subotu slavimo 200. izvedbu 'Jalte nove generacije', kad će u glavnim ulogama nastupiti Danijela Pintarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Mila Elegović, Adalbert Turner, Denis Grabarić, i Dario Štulić, dok će orkestrom Komedije ravnati Krešimir Batinić, uz sudjelovanje zbora i baleta Kazališta Komedije", ističe se u najavi.

"Komedijinu 'Jaltu' do danas je vidjelo preko 450 tisuća gledatelja pa, iako su je postavljala i druga kazališta - u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču i drugdje - slobodno možemo reći da je Komedija pravi dom najdugovječnijeg domaćeg mjuzikla", poručuju iz Komedije. 


(Hina)


Create Account