Otvoreni XI. Gumbekovi dani

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.3.2018. 13:19:15
Otvoreni XI. Gumbekovi dani

Foto: Plakat

Izvedbom predstave Glumačke družine Histrion "Famozna" Petera Quiltera u režiji Krešimira Dolenčića počeli su u petak u Zagrebu XI. Gumbekovi dani, međunarodni festival kabareta posvećen jednome od najvećih hrvatskih kabaretista Mladenu Crnobrnji Gumbeku.


Uoči izvedbe nazočnima se obratio utemeljitelj i ravnatelj GD Histrion Zlatko Vitez te je prikazan kratak isječak iz filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret", nakon čega je festival službeno otvorila Marta Crnobrnja, kći Mladena Crnobrnje.


Na XI. Gumbekovim danima sudjeluje jedanaest kazališta iz Hrvatske te dva kazališta iz Srbije a festival se danas nastavlja predstavom Gradskoga kazališta Zorin dom iz Karlovca i zagrebačkoga Kazališta KNAP "Dobri čovjek Bažulek" u režiji Georgija Para, a sutra će Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca izvesti predstavu "Vrzino kolo".


GD Histrion u utorak će nastupiti s predstavom "Frizeraj", a u srijedu publika može pogledati dvije predstave - "Komušanje mozga" UO Artis iz Splita i "Faraon iz Ilice je mrtav" ZGK Komedija.


Kazalište Slavija iz Beograda gostuje s predstavom "Kirija" u četvrtak, 22. ožujka, a u petak će biti izvedene predstave "Zagrebački vremeplovci" Zagrebačkoga kazališta lutaka i "Cabaret Velaska" Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.


Za vikend, 24. i 25. ožujka na programu su predstave "Djevojačka večer" Istarskoga narodnog kazališta iz Pule i "Ljubavnici" beogradske Umjetničke organizacije Prizor.


Pretposljednjega dana festivala, u ponedjeljak, 26. ožujka na rasporedu su "Tko pjeva zlo ne misli" zagrebačkoga HNK i predstava "Nespojivi" GK Požega.

Festival završava u utorak, 27. ožujka dodjelom nagrada i ponovnom izvedbom predstave "Famozna".


Sve predstave održavaju se u Histrionskom domu, osim predstava "Faraon iz Ilice je mrtav" i "Tko pjeva zlo ne misli" koje se izvode u svojim matičnim kazalištima, ZGK Komediji i HNK.


Festival Gumbekovi dani prvi put je održan 2008. godine u Histrionskom domu, a posvećen je jednome od "najfascinantnijih hrvatskih komičara druge polovice 20. stoljeća" Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939.-2000.), velikom majstoru kabaretskog umijeća, toga specifičnog kazališnog izraza koji je u našem gradu, posebice između dva svjetska rata, bio iznimno popularan, kako je napisao u knjizi "Zagrebački kabaret" istaknuti hrvatski kazalični kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.11.2020. 16:33:04

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account