Premijera predstave "Plemeniti šljivari" u Trešnji

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 14.5.2017. 9:45:37
Premijera predstave "Plemeniti šljivari" u Trešnji

Foto: Na fotografiji kazalište Trešnja; ilustracija

Zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja kao posljednju ovosezonsku premijeru najavljuje u petak 19. svibnja predstavu "Plemeniti šljivari", adaptaciju hrvatske legende iz 13. stoljeća koju je redatelj Zoran Mužić, kako je najavljeno, uprizorio na zabavan i istodobno poučan način. 


Predstava "Plemeniti šljivari" priča je o stanovnicima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom u kojoj se prepliću povijest i legenda, duhovitost i odvažnost, zebnja i nada s neočekivanim obratima i sretnim ishodom, stoji u najavi.

"Premda nas legenda o šljivarima koji su spasili Kalnik opkoljen tatarskom vojskom vodi u 13. stoljeće, priča je svevremenska jer u stvari govori o hrvatskim braniteljima u svim razdobljima", dodaje se.

Dojam svevremenosti nastoji se pojačati glazbom iz raznih razdoblja, od opernih arija do pjesama nastalih u nedavnoj prošlosti.

U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu.

Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi.

Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.


Kalničkoga kneza Filipa igra Kruno Klabučar, Belu IV. Jure Radnić, Batu-kana Radovan Ruždjak, a u ostalim su ulogama Daria Knez Rukavina, Ana Vučak, Karla Brbić, Matija Čigir, Luka Bulović, Hrvoje Barišić, Paško Vukasović, Božidar Koščak, Kruno Bakota i Toni Šestan. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostime je osmislila Sara Lovrić Capan, a autor je plakata Igor Kordej.

Dramatizaciju potpisuje Hrvoje Hitrec, scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostimografkinja Sara Lovrić Caparin. Svjetlo je oblikovao Aleksandar Mondecar, ton Hrvoje Petek, a autor projekcija je Dejan Gotić. Autor plakata je Igor Kordej.

"Čvrsta dramaturgija, melodiozni dijalozi, dramatična zbivanja na sceni koja se smjenjuju s komediografskim elementima, majstorska režija, glumačko umijeće, raskošna scenografija i kostimi, zalog su još jedne velike predstave Gradskoga kazališta Trešnje. Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu na zabavan način? Provjerite u Trešnji", poručili su iz tog kazališta.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.10.2018. 9:18:31

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account