Održani 36. Susreti hrvatskih zavičajnih književnika

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.7.2017. 13:36:50
Održani 36. Susreti hrvatskih zavičajnih književnika

Foto:

Na ovogodišnjim 36. Susretima hrvatskih zavičajnih književnika, koje je u Zagrebu organizirao Hrvatski sabora kulture pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, predstavljena su najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika koja su odabrana u konkurenciji od ukupno 447 radova, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski sabor kulture (HSK).


Radove je odabralo stručno Prosudbeno povjerenstvo ovogodišnjega književnog natječaja HSK-a: književnici Miroslav Mićanović i Ivan Babić, teatrologica i dramska pedagogica Ozana Iveković.

Susret je okupio brojne zavičajne književnike iz Istre, Dalmacije, Slavonije, Hrvatskog zagorja, Zagreba i okolice, koji su se predstavili odabranim poetskim, proznim i dramskim radovima na svojim narječjima i zavičajnim govorima i pokazali koliko je bogatstvo i ljepota hrvatskoga jezika, što ga čuvaju i njeguju u svojim djelima.

Nagrađenim autorima dodijeljene su plakete kao najviša priznanja Hrvatskog sabora kulture za književno stvaralaštvo: Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za pjesništvo na književnom standardu, Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo, Plaketa Slavko Kolar za prozu, Plaketa Slavko Kolar za prozno stvaralaštvo mladih autora i Plaketa Kalman Mesarić za dramsko stvaralaštvo.


Pohvaljenim i odabranim autorima Hrvatski sabor kulture dodijelio je pohvalnice i priznanja, a književnu svečanost uveličao je i nastup violončelistice Mije Grubišić.

Plaketu "Mihovil Pavleka Miškin" za pjesništvo na književnom standardu dobila je Sanja Benko iz Dubrava, a za dijalektalno pjesništvo dobila je Maja Cvek iz Zagreba. 

Plaketu "Slavko Kolar" za prozno stvaralaštvo Sandra Halt-Ćuže iz Požege, a za prozno stvaralaštvo mladih autora Antonio Dević iz Nove Gradiške.

Plaketu "Kalman Mesarić" za dramsko stvaralaštvo dobila je Ana Narandžić iz Zagreba.

Pohvaljeno je još dvadesetak, a dobilo priznanja tridesetak autora. 


(Hina)


Create Account