Otkriven jedini filmski snimak Marcela Prousta

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 17.2.2017. 13:32:43
Otkriven jedini filmski snimak Marcela Prousta

Foto: HINA / Javno dobro / mm

Kanadski profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan sa sveučilišta Laval u Quebecu pronašao je filmski snimak za koji se vjeruje da je jedini na kojem se vrlo kratko pojavljuje tada tridesettrogodišnji francuski spisatelj Marcel Proust. 


Filmska snimka je s vjenčanja kćeri jedne od Proustovih prijateljica iz 1904. i u njemu se nakratko u 37. sekundi pojavljuje slavni spisatelj. Vitak i s brčićima, odjeven u jednostavan sivi 'redingot' i sa šeširom na glavi. 

Crno-bijeli film bez tona Sirois-Trahan je pronašao u arhivu pariškoga filmskog centra, a prikazuje vjenčanje Armanda de Guichea, bliskoga Proustova prijatelja i Elaine Greffulhe, kćeri grofice Greffulhe, jedne od bliskih Proustovih prijateljica koje su ga nadahnule za lik Oriane Guermantes u njegovu romanu "U potrazi za izgubljenim vremenom".

Snimka koja traje minutu i jedanaest sekundi može se pogledati na internetskoj stranici francuskoga časopisa Le Pointa koji je na svojim stranicama prenio priču. Proust se pojavljuje u 37 sekundi filma. Silazi stepenicama brzo i bez pratnje. 

Poznavatelj Proustova djela Luc Fraisse ne sumnja da je na snimku upravo slavni romanopisac. 

"S obzirom na to da poznajemo brojne pojedinosti iz njegova života, znamo da je upravo te godine nosio polucilindar i biserno-sivo odijelo. Proust se osobito dobro vidi u usporenom snimku", kaže Fraisse. 

Oduševljenje filmom izrazio je i profesor na Sorbonnei Jean-Yves-Tadie, veliki poznavatelj Prousta i njegova djela.

"Oduvijek sam zamišljao da ću ga na kraju vidjeti u nekom zaboravljenom filmu. Oblik lica i način odijevanja vrlo su karakteristični za velikoga francuskog pisca", kazao je. 

Marcel Proust umro je 1922. godine u 51 godini. Njegovo najpoznatije djelo "U potrazi za izgubljenim vremenom" izašlo je u sedam tomova objavljenih od 1913. do 1927. 


(Hina)


Create Account