U Zagrebu predstavljena "Premijerka"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2020. 13:17:04
U Zagrebu predstavljena "Premijerka"

Foto: PR

Knjiga Jadranke Kosor "Premijerka",objavljena u nakladi Ljevak, predstavljena je u Hrvatskom novinarskom domu. 



Knjigu su predstavili Žarko Puhovski, Sonja Šarunić, Zoran Komar i urednik knjige Velimir Visković koji je pročitao tekst Mirka Galića koji je je trebao biti nazočan ali se ispričao.


 "U ovoj knjizi Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta, donošenja odluka, o zakulisnim političkim igrama. U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU; zasigurno, s ove vremenske distance, najuspješniji njezin doprinos hrvatskoj državnoj politici.


Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica, izvrsnoga autorskog stila, ona govori i o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu... Govori i o svojim brakovima. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život. Zbog toga ovoj knjizi prije pristaje žanrovska odrednica autobiografske proze nego memoaristike.


Doista, valja istaknuti kako ova knjiga ide u red ponajboljih hrvatskih autobiografija. Ona će zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani na politiku." rekao je Velimir Visković.


U uvodu Jadranka Kosor piše:"Ovu knjigu posvećujem djevojčicama, osobito onima koje se boje. Djevojčicama koje rastu okružene predrasudama...djevojčicama koje se boje kad rastu bez očeva i iza kojih ne stoji nitko ni u djetinjstvu, ni kad odrastu pa postanu žene. Moja je baka većinu svojega života bila samohrana majka. Bila je žena koja je živjela sama. Moja je majka cijeli svoj život bila samohrana majka. Bila je žena koja je živjela sama. Ja sam većinu svojega života bila samohrana majka. 


Čitajući svoj život i živote drugih žena shvatila sam i zašto je društveno nepoželjno i nerazumno biti žena koja živi sama. Osobito ona koja je razvedena i samohrana majka. U takvim okolnostima baš ništa nije olakotna okolnost: ni kad si ministrica, ni kad si zastupnica, ni kad si premijerka, ni kad si konobarica, profesorica, čistačica, liječnica, inženjerka, kuharica ili učiteljica.


Nakon predstavljača knjige Jadranka Kosor pročitala je potresni ulomak iz knijige o njezinoj žudnji za ocem koji je fizički postojao ali ga ona kao dijete nije imala.

...


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account